Judith van Mourik ontwerpt nieuw hotel in voormalig Weeshuis

mainImage
Judith van Mourik ontwerpt nieuw hotel in voormalig Weeshuis

Na het prijswinnende interieur van hotel-restaurant Parc Broekhuizen begint de Rotterdamse interieurarchitect Judith van Mourik aan een nieuw iconisch project: Rijksmonument het Weeshuis in Gouda.
Het 17de eeuwse gebouw in de binnenstad van Gouda wordt een luxe boutique-hotel met twintig kamers, een (sterren) fine dining restaurant, een food- en cocktailbar plus een zaal voor banqueting. Eind 2019 zullen de deuren open gaan.

Geweldige uitdaging
Van Mourik: ,,Na hotel-restaurant Elzenduin, Parc Broekhuizen en driesterrenrestaurant De Leest sta ik voor een nieuwe, geweldige uitdaging. Het Weeshuis is een uniek pand met een rijke historie waarop ik met het interieur mijn handschrift mag zetten. Ik wil er een modern sprookje van maken.”

White House Development is de ontwikkelaar van het Weeshuis hotel, Mei Architects and Planners uit Rotterdam ontwerpen het totaalconcept voor het hotel, de restaurants en appartementen in het Weeshuis-ensemble. Voor de invulling van de horeca is Robert Kranenborg gevraagd. De exploitatie van de horeca is in handen van Lennart en Sharon van Gastel.


,,Ik wil er een modern sprookje van maken”Leading Design Award
Judith van Mourik (40) begon haar carrière als modestylist, maar werd steeds vaker gevraagd voor het ontwerpen van interieurs. In 2012 studeerde ze af als interieurarchitect aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Met haar eerste ontwerp voor Parc Broekhuizen, een landgoed in Leersum dat werd omgebouwd tot hotel, kreeg zij internationaal aandacht en won zij in Athene dit jaar de Leading Design Award 2018.
Het Weeshuis stond in 1961 model
voor het 17de en in 1966 voor het
25ste Delfts blauwe huisje van KLM

Elegantie
De stijl van Van Mourik kenmerkt zich door conceptuele diepgang, liefde voor detail,  rijkdom van materialen en lef. ,,Ik houd ervan om met oude en nieuwe stijlen te experimenteren. Het Weeshuis is een gebouw met veel identiteit en uitstraling, ik ga er moderniteit en elegantie in brengen.”

Robert Winkel van Mei Architects over Judith van Mourik: ,,Ik ken Judith als een bevlogen interieurarchitect met een groot doorzettingsvermogen om een perfect resultaat te bereiken.”

Over het Weeshuis
In 1586 werd een aalmoezenierskamer opgericht, belast met armenzorg in Gouda. De zorg voor wezen breidde zich in de eerste helft van de 17e eeuw verder uit. De aalmoezeniers kochten daarom zes woningen in de Spieringstraat. In 1642 werd op deze plek een nieuw weeshuis gebouwd. Sinds 1973 deed het pand dienst als bibliotheek.


Foto: Digitaal Dagblad