ICT Praktijk Academie: school, werken en verdienen

13 August 2020, 20:30 uur
Algemeen
mainImage

Vier dagen op de werkvloer, één dag in de klas. Studenten aan de ICT Praktijk Academie Gouda doen werkervaring op bij een bedrijf in de buurt dat hun HBO-opleiding betaalt. Daarbovenop ontvangen ze zelfs een werkvergoeding. Wat maakt deze academie nog meer uniek?

IT-bedrijven in Zuid-Holland hebben behoefte aan startende IT’ers. Het liefst met wat praktijkervaring en passend bij hun organisatie. Maar waar vind je die? Reden voor de ondernemersvereniging Gouda Onderneemt om samen met NCOI de ICT Praktijk Academie op te richten. “Wij koppelen bedrijven aan studenten. Ze werken vier dagen in de week en zitten één dag in de klas. Zo behalen ze in vier jaar hun diploma HBO Informatica”, zegt Jan de Laat, Rector en Consultant aan de ICT Praktijk Academie.

Brugfunctie
NCOI en de ICT Praktijk Academie vullen elkaar perfect aan. “We zijn heel tevreden met het partnerschap: NCOI verzorgt de inhoud van opleiding, wij de lokale organisatie”, licht De Laat toe. “Dat betekent vooral dat we mensen en bedrijven matchen. We kennen de IT-organisaties en de studenten. We weten wat ze verwachten en bij ze past. Daardoor kunnen wij perfect een brugfunctie vervullen.”

Grote stap
De stap van MBO naar HBO is vaak te groot. 30 tot 50 procent van de doorstromende studenten Informatica is na het eerste jaar alweer gestopt. Hoe dat komt? “Opeens is de school niet meer dichtbij, maar in Leiden of Utrecht. En studenten komen in grote klassen terecht, met minder begeleiding en controle”, noemt De Laat als redenen voor de grote uitval. “Daarom begeleiden wij intensief, in de buurt. Studenten krijgen les in kleine groepen van ongeveer 15 personen aan het MBO Rijnland in Gouda.”

Ook omscholen
De ICT Praktijk Academie vervult een belangrijke maatschappelijke rol. De opleiding is ook bedoeld voor herintreders en omscholers – ideaal in tijden dat er in veel branches ontslagen vallen terwijl de ICT-sector snakt naar harde werkers.

De Laat: “Vaak willen mensen graag aan het werk, maar weten niet goed waar te beginnen. Bijvoorbeeld omdat ze de niet de juiste opleiding of contacten hebben. Of ze hebben een gat in hun cv of zijn introvert. Het geeft veel voldoening om juist deze mensen verder te helpen.”

De aanpak van de ICT Praktijk Academie is geschikt voor iedere regio, student en elk IT-bedrijf. Logisch dus dat ook andere gemeenten in Zuid-Holland in gesprek zijn met de ICT Praktijk Academie. Bovendien is het tekort aan IT-professionals niet zomaar opgelost. Kortom, de kans is groot dat je de ICT Praktijk Academie en hun succesformule de komende jaren op meer plekken in Nederland tegenkomt.

Praktijk belangrijk
Bij de ICT Praktijk Academie in Gouda is, zoals de naam al doet vermoeden, het leren in de praktijk heel belangrijk. Zo zit je niet van maandag tot en met vrijdag in een klaslokaal, maar ben je één dag in de week bij ons op school voor klassikale lessen.

De andere vier dagen werk je bij een bedrijf in de ICT-sector. Je blijft hier tot het einde van de opleiding werken. Het bedrijf betaalt jouw opleiding, dus je studeert zonder schulden. Je krijgt zelfs nog een werkvergoeding. Bovendien doe je zo ontzettend veel praktijkervaring op! Samen met jou kijkt de Academie goed bij welk bedrijf het best bij jou past. Zo weet de opleiding zeker dat je die vier jaar lang op de juiste plek zit.

De klassikale lessen vinden plaats op het MBO Rijnland in Gouda. De bedrijven zijn gevestigd in Gouda en omliggende gemeenten. Na jouw opleiding heb je uitzicht op een vaste baan bij het bedrijf waar je je praktijkervaring hebt opgedaan.

Voor wie is de ICT Praktijk Academie?
Je kunt met veel verschillende vooropleidingen toegelaten worden tot de ICT Praktijk Academie. Zelfs als dat een opleiding is die niets met ICT te maken heeft. Als je een MBO4-diploma hebt, kun je bij ons de opleiding starten. Maar ook met een HAVO- of VWO-diploma ben je bij ons welkom!

Misschien heb je al een aantal jaar werkervaring opgedaan in een andere branche dan ICT? Ook dan kun je aan de ICT Praktijk Academie je HBO-diploma halen. Heb je al een baan, dan scholen we je om naar ICT. Heb je geen baan, dan kun je na vier jaar met de ICT Praktijk Academie begeleid herintreden.

Naast je opleiding is ook je karakter een belangrijke succesfactor om deze studie te halen. Vooral doorzetters die hun opleiding willen combineren met het opdoen van ervaring bij bedrijven in de praktijk zullen bij ons echt een mooie uitdaging vinden.

Aangesloten bedrijven
ICT Praktijk Academie heeft stuk voor stuk prachtige bedrijven waar studenten van de ICT-opleiding hun werkervaring vier jaar lang opdoen. Hoewel allemaal in de ICT, is de variatie aan bedrijven groot. Klik op de onderstaande link voor een nadere kennismaking.

Open Dagen 2020
De Open Dagen van de ICT Praktijk Academie zijn op 18 augustus in de Agnietenkapel in Gouda en op 19 augustus in PLNT in Leiden. De aanvang van beide Open Dagen is 15u00. Meld je hier aan.

Meer weten?
Heb je vragen over de HBO-opleiding? E-mail Jan de Laat van ICT Praktijk Academie via [email protected]