Hoofd- en stadsorganist Ingelse neemt afscheid met Gouda Suite

mainImage
Hoofd- en stadsorganist Ingelse neemt afscheid met Gouda Suite

Christiaan Ingelse is sinds 1988 hoofdorganist van de Sint-Jan. Op zaterdag 30 juni neemt hij met een speciaal concert (aanvang 16u00) op het Moreau-orgel afscheid als hoofdorganist van de Sint-Jan en als stadsorganist van Gouda.

De organist van de Goudse Sint Janskerk werd door BenW van Gouda per 1 juli vorig jaar in deze erefunctie benoemd. Met de benoeming van een stadsorganist wil de stad het belang van de Nederlandse en Goudse orgelcultuur onderstrepen. Ingelse blijft stadsorganist zolang hij in dienst is al organist van de Sint Janskerk. Zijn opvolger Gerben Bunning neemt de functie over.

Bij zijn afscheidsconcert speelt Ingelse werken van Johann Sebastian Bach, waaronder de imposante en fascinerende driedelige Toccata in C. Ook speelt hij Choral II van César Franck en een speciaal voor deze gelegenheid door hemzelf gecomponeerde Goudse Suite. In dit zesdelige werk wordt het carillon-thema van het Goudse stadhuis op allerlei manieren verwerkt. Christiaan Ingelse heeft deze compositie opgedragen aan de stad Gouda. Het is zijn afscheidscadeau voor de stad.

Christiaan Ingelse wordt stadsorganist van Gouda. De organist van de Goudse Sint Janskerk is door BenW van Gouda per 1 juli in deze erefunctie benoemd.
Met de benoeming van een stadsorganist wil de stad het belang van de Nederlandse en Goudse orgelcultuur onderstrepen. Ingelse blijft stadsorganist zolang hij in dienst is al organist van de Sint Janskerk. Zijn opvolger neemt de functie over.

Over Christiaan Ingelse
Christiaan Ingelse (Haarlem, 1948) studeerde orgel bij Piet van Egmond en aan het Koninklijk Conservatorium voor Muziek in Den Haag bij Adriaan Engels en Wim van Beek. Bij het behalen van zijn solistendiploma ontving hij de zilveren Fock-medaille en de Nicolai-prijs.

Ter voorbereiding op de Prix d’ Exellence specialiseerde hij zich in de Barokmuziek bij Gustav Leonhardt en in Wenen aan de Hochschule für Musik und darstellende Kunst bij Herbert Tachezi. Tevens studeerde hij hoofdvak piano bij Theo Bruins, kerkmuziek bij Barend Schuurman en continuo-spel bij Bob van Asperen.
Christiaan Ingelse is sinds 1988 hoofdorganist van de Grote of Sint Janskerk in Gouda. En daarmee vaste bespeler van onder meer het grote Moreau-orgel in deze kerk. Hij geeft regelmatig concerten in binnen- en buitenland.

Hij maakte vele cd’s, zoals onder meer een integrale opname van het Dritter Theil der Clavierübung van J. S. Bach en ‘Orgelmuziek uit Gouda’s St.-Jan en andere Nederlandse orgelmuziek’ , die naast een zestal koraalvoorspelen van Ingelse zelf, ook orgelwerken van de oud St.-Jans-organisten Henry C. de Man en George Stam bevat.
Recent verschenen twee nieuwe CD’s: Bach-Meester-Docent deel 1 en 2. Hierop staan onder meer werken die Bach schreef met een onderwijskundig doel zoals bijvoorbeeld alle twee- en driestemmige inventionen, koralen uit het Orgelbüchlein en een triosonate.

Ingelse beheerst een breed repertoire: orgelmuziek vanaf de vroege Barok tot en met de muziek van onze tijd.

Ingelse is actief als componist van koraalbewerkingen voor orgel. Hij componeert in verschillende stijlen: barok, romantisch en gematigd modern. Veel van zijn composities zijn als bladmuziek uitgegeven bij onder meer Den Hertog en Willemsen. In 2005 verscheen een cd Canticum Novum, waarop Christiaan Ingelse eigen psalmcomposities speelt.

Ingelse werkte als redacteur en auteur mee aan het Nieuw Handboek voor de Kerkorganist. Daarnaast maakte hij een nieuwe zesdelige methode voor kerkorgel: ‘Organo Pleno’ (Uitgeverij Willemsen Huizen).


Foto: Digitaal Dagblad