De Hollandse IJsselkering bij Krimpen aan de IJssel is gesloten vanwege een combinatie van storm op zee, springtij en hoge rivierafvoeren.
De Hollandse IJsselkering beschermt het onder NAP gelegen achterland, tot aan Gouda, tegen overstromingen.
De stuw sluit regelmatig.
Als de kering is gesloten wordt het bouwwerk rood aangelicht, zodat tot in de wijde omgeving is te zien dat het hoogwater is.
Hollandsche IJsselkering
De Hollandsche IJsselkering beschermt het laagstgelegen deel van Nederland, 6,76 m onder NAP. Dit Deltawerk bij Krimpen aan den IJssel was als eerste van de 13 klaar. Rijkswaterstaat begon een jaar na de watersnoodramp (1953) met de bouw van de Hollandsche IJsselkering. Hoognodig, want de dijken in het gebied waren erg zwak. In 1958 was de stormvloedkering klaar.
De Hollandsche IJsselkering heeft 4 opvallende betonnen torens van 45 m hoog. De kering beschermt tegen hoogwater door 2 stalen schuiven (480 ton is het gewicht van 1 stalen schuif) in het water te laten zakken van elk ruim 80 m breed en 12 m hoog. De kering sluit gemiddeld 3 à 4 keer per jaar.
Wanneer gaat de kering dicht?
Rijkswaterstaat sluit de schuiven in de Hollandsche IJsselkering bij een waterstandsvoorspelling van 2,25 m boven NAP. De torens zijn dan rood verlicht, zodat mensen in de omgeving weten dat er sprake is van hoogwater. Meestal is het voldoende om 1 schuif neer te laten. Alleen bij noodweer gaan beide schuiven naar beneden, om zo de Hollandsche IJssel geheel af te sluiten.
Op 3 januari 2018 deed zich de unieke situatie voor dat alle stormvloedkeringen van het land, de Hollandsche IJsselkering, de Maeslantkering, de Hartelkering, de Oosterscheldekering en de Ramspolkering tegelijkertijd gesloten waren.
Watersnood 1953
De Hollandsche IJsselkering is niet voor niets het eerste Deltawerk. In 1953 brak de dijk bij Ouderkerk aan den IJssel door en dreigde een dijk in Nieuwerkerk aan den IJssel het te begeven. En dat in het laagstgelegen gebied in Nederland. Een jaar later startte daarom in hoog tempo de bouw van de Hollandsche IJsselkering. Door het slimme ontwerp heeft de scheepvaart zo min mogelijk last van het enorme bouwwerk. Wanneer de schuiven open zijn, kunnen schepen gewoon onder de kering door varen.
(Jo)hannes van Vliet en Cor Heuvelman, de twee helden die miljoenen levens in de Randstad redden tijdens de watersnood van 1953 door een schip tegen de dijk te zetten en de gaten te vullen met zandzakken.