Het verhaal van een Goudse nazaat van Michiel de Ruyter

mainImage
Het verhaal van een Goudse nazaat van Michiel de Ruyter

Het nieuwe boek van Noor de Ruyter de Wildt uit Gouda is verschenen. Zoals haar achternaam al doet vermoeden, is Noor een nazaat van Michiel de Ruyter. Terwijl ze opgroeide in een pleeggezin, wist zij lange tijd niets af van haar voorouders. Toen zij hier achter kwam, besloot ze uit te zoeken hoe het leven van haar vader eruit zag.In een meeslepende, doch humoristische biografie neemt ze je mee in haar zoektocht en vertelt ze het ware verhaal van het overlijden van haar vader. Dit boek, Anak Beruntung (Gelukskind), is op vrijdag 30 november verschenen en wordt uitgegeven door Uitgeverij Boekscout.Noor heeft een indrukwekkend leven achter de rug. Ze werd aan het begin van WOII geboren, in een buitenkamp op Java, geëvacueerd door de Britten. Haar vader is gesneuveld, haar moeder heeft niet voor haar kunnen zorgen. Ze kreeg weinig informatie over haar vader, zag nooit een foto.

Op haar vierde jaar is ze bij haar pleegouders gekomen, wier achternaam ze droeg. Een roerige jeugd in twee landen. Op de middelbare school kwam ze achter haar ware naam. Haar geschiedenisleraar vertelde dat zij en haar vader nazaten van Michiel de Ruyter waren. Dit vormde het startpunt van bewustwording en een zoektocht.

In 2001 lag er bij boekhandel Van Stockum een boek, waarin een foto van haar vader stond, geïdentificeerd door haar oude moeder. Pas in 2018 is ze achter zijn hele levensverhaal gekomen, geholpen door… hemzelf.

Noor de Ruyter de Wildt (Soerabaja 1942), echtgenote, moeder en oma, heeft op haar 75ste verjaardag besloten een boek te schrijven over haar turbulente leven. Grootgebracht met de bekende ‘Indische zwijgzaamheid’, vertelde ze zelf ook niet veel aan haar kinderen en kleinkinderen. Met haar besluit om te schrijven blijft haar verhaal, als Indische oma, bewaard voor het nageslacht.

Ze schrijft zoals ze is: vlot en met humor. Dit boeiende levensverhaal is niet alleen een genot om te lezen, maar is tevens een uniek historisch document!


Foto: Digitaal Dagblad