Henri Maakt (niet meer) Schoon in Gouda

mainImage
Henri Maakt (niet meer) Schoon in Gouda

Een jaar lang bepaalde Henri van Heffen ieder weekeinde en op feestdagen op zijn bakfiets met bezem en schep en andere attributen het straatbeeld van Gouda. Met zijn bedrijf Henri Maakt Schoon maakte Henri het centrum van Gouda schoon. Maar daar is verandering in gekomen. Henri Maakt (niet meer) Schoon in Gouda, maar hij heeft zijn grenzen verlegd. Hij is nu actief in Bodegraven. De stadsschoonmaak in Gouda wordt overigens voortgezet.

Als scholier had Van Heffen al vakantiebaantjes als schoonmaker. Hij werkte een tijdlang bij de reinigingsdienst van Cyclus en begon vervolgens voor zichzelf. In zijn woonplaats Gouda was hij tot voor kort actief als stadsschoonmaker.

Henri van Heffen van Henri Maakt Schoon was ieder weekeinde en op de feestdagen druk in de weer om de binnenstad van Gouda schoon te krijgen en te houden. Dat deed Henri in opdracht van de S.O.G., de Samenwerkende Ondernemersverenigingen in de Goudse binnenstad. De S.O.G. gaf juni 2017 het startsein voor het nieuwe project rond het aanpakken van zwerfafval ook op zondagen en feestdagen. Henri, de man achter Henri Maakt Schoon, reed sindsdien ieder weekeinde en op feestdagen op zijn bakfiets met bezem en schep en andere attributen het centrum door. Op zoek naar zwerfafval op straat en in de grachten. Hij was daarbij duidelijk herkenbaar aan het fraaie logo op zijn bakfiets en op zijn fluoriserende groene overall.

Bij zijn werkzaamheden ging Henri rigoureus te werk. Daarbij draaide hij zijn hand niet om voor een onorthodoxe aanpak van vuilnisdump. Zie onderstaande tweet. Dit om het zwerfafval aan een grondige analyse te onderwerpen en degenen die de troep heeft achtergelaten te achterhalen.

Dus binnenstadbewoners: je bent gewaarschuwd!
Enfin, de binnenstad wordt er zichtbaar schoner van.
Henri en SOG kregen ook regelmatig nieuwe schoonmaakmachines om het zwerfafval elektrisch te lijf kan gaan... De Cargo-Stint was een primeur op het gebied van duurzame stadslogistiek, speciaal ontworpen voor het werken in de openbare ruimte. Wel zo gemakkelijk, sneller en economisch...Het schoonmaakwerk van Henri wordt nu voortgezet door twee nieuwe stadschoonmakers, zo vertelt Karel Baarspul, secretaris van de Samenwerkende Ondernemersverenigingen Gouda. „Wegens succes hebben we het uitgebreid. Sinds dit jaar regelen we het via stichting Gouda Schoon. Vroeger was het op zondag een redelijke bende in de stad. Na de uitgaansnacht van zaterdag op zondag lag er dan heel veel troep. Cyclus maakt zes dagen per week schoon, maar niet op zondag en juist dan komen veel toeristen en andere bezoekers naar het centrum. Onze stadsschoonmakers beginnen zondagochtend op 08u00 en om 12u00 is alles weer netjes.’’

Voor het zwerfafval-project heeft de ondernemersvereniging van de Goudse binnenstad tijdelijk een winkelpand gehuurd aan de Korte Tiendeweg. In het pand stalt SOG de afval-bakfiets en wat gereedschappen. En de twee Stint-eco-mobielen. De etalageramen waren voor de herkenbaarheid beplakt. ,,Alleen heeft de verhuurder/huisbaas het pand ingrijpend laten verbouwen en laat het opnieuw ge-restyled op de website zetten van de makelaar. Daarom passen onze affiches niet meer in het beeld. Die hebben we weggehaald en de boel opgeruimd. Uit het zicht staan onze spullen en schoonmaakartikelen", aldus Baarspul.Zie voor nadere info de projectwebsite www.stichtinggoudaschoon.nl.


| Foto: Digitaal Dagblad