Grotere kans om schoon toilet aan te treffen

mainImage
Grotere kans om schoon toilet aan te treffen

De hygiëne in openbare toiletten bereikt dit jaar met 41 procent schoon de hoogste score van de afgelopen vijf jaar. Dat blijkt uit het Nationaal Toiletonderzoek 2018 dat dit keer voor 34e keer gehouden is.

In 2013 was dat 29 procent goed, in 2014 36 procent, in 2015 38 procent, in 2016 27 procent en in 2017 39 procent goed. De hygiëne is dus verbeterd, maar toch houdt de Nederlander nog wel wat te wensen over. Ook met 41 procent schoon treft hij of zij eerder een vervuild, dan een schoon toilet.

Het Nationaal Toiletonderzoek is gehouden door vakmagazine Service Management, in samenwerking met Facility Trade Group, specialistische totaalleverancier van onder meer hygiënische voorzieningen en facilitaire producten. Het onderzoek is te downloaden via www.servicemanagement.nl.

Van de 150 onderzocht toiletten was nu dus 41 procent schoon, een stijging van 2 procent ten opzichte van vorig jaar. Van de damestoiletten was 42 procent schoon, bij de heren was dat 40 procent.

Voor het onderzoek is de bacteriologische vervuiling van vier contactvlakken gemeten. De toiletzitting is met 33 procent het meest vervuild, gevolgd door de knop van de kraan met 24 procent. De spoelknop scoorde 16 procent slecht en de deurknop aan de binnenkant van de toiletdeur was met 9 procent slecht het minst vervuild.

In het Reinier de Graaf ziekenhuis is het schoonste toilet van Nederland te vinden. De oorkonde die bij het Nationaal Toiletonderzoek 2018 hoort, ging dan ook naar het ziekenhuis in Delft. Schoonmaakbedrijf Hago Zorg maakt daar schoon.


Foto: Digitaal Dagblad