Grote 'ploffen' en veel rook...

mainImage
Grote 'ploffen' en veel rook...

Met video's |

Gouda. Een stad met scheepshistorie. Een stad die zijn bestaan aan de scheepvaart te danken heeft. Dat zijn we bijna al vergeten. Even een herinnering...

Sleepbootdag
Het was zaterdag een gezellige boel met al die kleurrijke opduwers en sleepbootjes op de Hollandsche IJssel voor de deur van Rederij De Vrijheid en GOUDAsfalt. Het was Sleepbootdag en je kon ze alle twintig bezichtigen. Zaterdagavond voeren de verlichte bootjes van Mallegatsluis naar Kleiwegbrug vice versa. En dat was vooral bij het schutten in de Mallegatsluis een gekrioel en een kakofonie van grote 'ploffen' en veel rook die uit de schoorsteen schoten.

Emotioneel
Opduwers werden begin vorige eeuw ingezet om zeilboten te duwen. Het begin van de gemotoriseerde scheepvaart. Tegenwoordig worden de sleepbootjes en opduwers door liefhebbers varende gehouden. De geluiden van de motoren die er in staan, zorgen voor een uniek geluid. ,,Het geluid van deze motoren kan je emotioneel maken en raken. Blijf rustig ademhalen en sluit desnoods even de ogen mocht het teveel worden. Pas op. Voor je het weet ben je verliefd en wil je zelf een opduwer. Is mij ook overkomen...", aldus Jeroen Hotze van Rederij De Vrijheid. Hotze en Werner Trooster waren de drijvende krachten achter dit mooie Hollandse evenement op de Hollandsche IJssel en op de Goudse grachten.

https://www.youtube.com/watch?v=TRMlMK5VJqA&feature=youtu.be

 

https://www.youtube.com/watch?v=kuwEUKupUpw&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=TQixHuOXJOo&feature=youtu.be

 

 

Foto: Digitaal Dagblad