Grijs en nat

mainImage
Grijs en nat

Het weekend begint grijs met veel bewolking. Zaterdagmiddag trekt een neerslaggebied over het land. De temperatuur loopt langzaam op naar ongeveer 10 graden. Ook zondag is het overwegend bewolkt en gaat het regenen. De middagtemperatuur ligt op veel plaatsen rond de 12 graden. Op het eind van de middag wordt het vrijwel overal droog. Maandag verandert er niet veel. Ook dan schommelt het kwik rond de 12 graden. Er is dan wel iets meer ruimte voor de zon.
Zaterdagavond zijn er perioden met lichte regen of lichte motregen. Gedurende de avond loopt de temperatuur geleidelijk op. Aan het eind van de avond wordt de maximumtemperatuur van de dag bereikt, het is dan circa 11 graden Celsius in Gouda en de omliggende gemeenten. In de Goudse regio waait nog steeds een matige tot vrij krachtige zuidenwind, windkracht 4 à 5 Beaufort.

In de nacht naar zondag blijft het geheel bewolkt en valt af en toe lichte regen of lichte motregen. Aan het eind van de nacht gaat het vanuit het westen intensiever regenen. Wel neemt de wind flink in kracht af en wordt na verloop van tijd zwak tot matig, windkracht 2 à 3 Beaufort.

Zondag belooft een kletsnatte en recordwarme dag te worden. Met name in de ochtenduren regent het stevig door. In de middag zijn er perioden met lichte regen of lichte motregen. De maxima komen rond 14 graden Celsius uit en daarmee kan een recordwarme 2 december geboekt worden. De normale maximumtemperatuur (langjarig gemiddelde (1980-2010)) voor de eerste decade van december is 6 graden Celsius. De wind is hooguit zwak tot matig, windkracht 2 à 3 Beaufort en waait uit richtingen tussen zuid en west. De winterjas kan dus even omgeruild worden voor een zomerjas of tussenjas. Ook een regenjas en paraplu zijn met dit uitermate zachte weertype al voldoende om warm en droog te blijven.

Zondagavond wordt het tijdelijk droger en valt er af en toe nog een beetje lichte regen of lichte motregen. In de nacht naar maandag trekt vanuit het westen een nieuw regengebied over het Groene Hartgebied. Door een dik pakket bewolking koelt het nauwelijks af. De minima komen rond 12 graden Celsius uit. De zuidwester is matig van kracht, windkracht 3 à 4 Beaufort.

Maandag blijft het bijzonder zacht voor de tijd van het jaar. Opnieuw komen de maximumtemperaturen rond 14 graden Celsius uit. Er trekken regelmatig buien van west naar oost over het Groene Hart en de bewolking blijft overheersend. Met veel geluk kan maandagmiddag de zon af en toe doorbreken, maar veel stelt het niet voor. De westenwind is matig, tijdelijk vrij krachtig, windkracht 3 à 4, tijdelijk 5 Beaufort.

Gedurende de eerste decade van december  blijft het wisselvallig met veel bewolking. Wel wordt het iets minder zacht met maxima van 8 tot 10 graden Celsius. Voorlopig weet de herfst van geen wijken en tot halverwege december is de kans op koud winterweer dan ook zeer klein.Foto: Digitaal Dagblad