Goudse Westside Chapter Satudarah sluit per direct

mainImage
Goudse Westside Chapter Satudarah sluit per direct

Motorclub Satudarah wordt verboden en ontbonden, zo heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. Het verbod gaat per direct in, ook al zou de club in hoger beroep gaan. Het verbod heeft ook gevolgen voor de Westside Chapter van Satudarah aan het Verkennerspad in Gouda.


Het Openbaar Ministerie (OM) had in een civiele procedure gevraagd de club te verbieden, omdat het volgens justitie om een criminele organisatie gaat. De club handelt in strijd met de openbare orde en is ontwrichtend voor de samenleving. Ook zou er een subcultuur zijn ontwikkeld waarin geweld wordt verheerlijkt.

De rechtbank is het daar mee eens. De cultuur binnen de club vormt een voedingsbodem voor gedragingen van de leden, aldus de rechtbank. Ook de chapters en supportclubs vallen onder het verbod. Alleen het onderdeel Yellow Snakes, dat zich als een autonome club beschouwt, mag doorgaan.

De rechtbank vindt een verbod nodig, zinvol en ook effectief. Het gaat hierbij niet alleen om het uiterlijk vertoon maar ook om het vermogen, dat uiteen valt. Bovendien is het strafbaar om een doorstart te maken met de activiteiten. Volgens de uitspraak moeten de leden van Satudarah onmiddellijk hun hesjes uit- en logo's afdoen.

Zo'n honderd Satudarah-leden zijn maandag naar de extra beveiligde rechtbank op Schiphol gekomen, waar de rechtbank de zaak heeft behandeld.

Eind vorig jaar verbood de rechter ook motorclub Bandidos. Maar dit verbod is nog niet van kracht, omdat de club in hoger beroep is gegaan. Het OM is ook een civiele procedure begonnen om de Hells Angels te verbieden.

Zie ook goudsdagblad.nl/honderd-motoren-jaarfeest-satudarah-mc-westside/


Foto: Digitaal Dagblad