Goudse scholiere Ivana Sneujink 9de op EK Beroepen

mainImage
Goudse scholiere Ivana Sneujink 9de op EK Beroepen

Tijdens EuroSkills, het EK voor beroepen, dat eind september plaatsvond in Boedapest, Hongarije heeft Ivana Sneujink uit Gouda de 9de plaats tijdens de wedstrijd Schoonheidsspecialiste. Ivana studeert aan Beauty College van ROC Midden Nederland.


Ivana: ,,Als je doet wat je leuk vindt, dan werk je geen dag in je leven..."


Wedstrijdomschrijving
De opdrachten van de wedstrijd schoonheidsspecialiste zijn omvangrijk. Zo zijn er opdrachten voor nagels met traditionele technieken, maar ook voor eigen creatieve invulling. Het gezicht wordt onder meer behandeld met een massage en een masker. Daarnaast worden de benen en armen gemasseerd en wordt make-up aangebracht en de wimpers en wenkbrauwen geverfd.Beroepomschrijving
,,In mijn beroep is het belangrijk dat mensen zich bij je op gemak voelen. Je werkt tenslotte met iets wat iedereen van ze ziet: de huid. Behalve dat ik mensen help om zich zeker te voelen over hun huid, doe ik ook make-up, nagels, ontharen en massages. Mijn vak is heel veelzijdig.”

Wat maakt jouw vak mooi?
,,Ik vind het zo leuk om mensen te helpen om hun ideale gezicht te creëren, bijvoorbeeld door wenkbrauwen perfect te maken of door mensen mooi op te maken. Ook vind ik het superfijn dat mensen in hun drukke leven naar mij komen voor hun ontspanningsmomentje.”Grootste beroepenevenement van Europa
Tien jaar na de eerste editie van EuroSkills in Rotterdam streden in Boedapest meer dan 500 deelnemers uit 28 bij WorldSkills Europe aangesloten landen in 37 beroepen voor een plek op het erepodium. Nederland deed mee in 27 vakrichtingen (beroepen), waaronder stukadoor, bloembinder, meubelmaker, lasser, CAD-tekenaar en verpleegkundige. Experts, afkomstig uit het bedrijfsleven en van scholen, trainden en begeleidden de deelnemers de afgelopen maanden. In Hungexpo in Boedapest werden ruim 70.000 internationale bezoekers ontvangen, waaronder internationale prominenten uit de politiek, het bedrijfsleven en het beroepsonderwijs. Ook Nederland was vertegenwoordigd met een delegatie. Naast het aanmoedigen van Team NL wisselen zij de laatste kennis uit op het gebied van beroepsonderwijs en vakmanschap.

Team Nederland won totaal 1 gouden medaille voor bouwtimmeren en 4 bronzen medailles voor tuinaanleg (team van 2), mobiele werktuigen en etaleur. Tien Nederlanders kregen een medal of excellence omgehangen, welke alleen wordt uitgereikt voor een bovengemiddelde prestatie.

Skills Heroes
De deelnemers aan EuroSkills hebben zich onder meer gekwalificeerd door deelname aan Skills Heroes, de vakwedstrijden voor het mbo. In het schooljaar 2018/2019 doen vrijwel alle mbo-scholen mee aan de nieuwe editie vakwedstrijden. Inmiddels vindt deelname plaats door studenten van 857 opleidingen in 60 wedstrijdrichtingen. Zij maken kans om zich te kwalificeren voor de volgende lichting van Team Nederland, de selectie die zal deelnemen aan WorldSkills, het WK voor beroepen dat in augustus 2019 plaatsvindt in Kazan, Rusland.

WorldSkills Netherlands
Nederland kan niet zonder goede vakmensen. Daarom vestigt WorldSkills Netherlands de aandacht op het belang van vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren. Dat doet zij door het ontwikkelen en organiseren van diverse evenementen en vakwedstrijden. WorldSkills Netherlands wordt ondersteund door het ministerie van OCW en vele partners uit het beroepsonderwijs en bedrijfsleven.

Bij Team Nederland zijn voor dit jaar de volgende scholen betrokken: Aventus, Da Vinci College, Deltion College, Drenthe College, Graafschap College, Grafisch Lyceum Rotterdam, Zone.college, HMC, Hoornbeeck College, MBO Utrecht, Nimeto Utrecht, Nova College, Rijn IJssel, ROC de Leijgraaf, ROC Midden Nederland, ROC Nijmegen, ROC Ter AA, ROC Tilburg, ROC van Amsterdam, ROC van Twente, Scalda, Summa College, Wellantcollege.

De Nederlandse deelname aan EuroSkills wordt verder ondersteund door: Beerepoot Automatisering B.V., Bouw Infra Mensen Mierlo, Bouw Infra Mensen Rivierengebied, Bouwend Nederland, Bovatin, Brancheplatform Kappers, Fedecom, IWNL, MBO Raad, Nuffic, SBB, VBW en VHG.


Foto: Digitaal Dagblad