Goudse Keramiekdagen delft lof

mainImage
Goudse Keramiekdagen delft lof

De verminderde bereikbaarheid van Gouda door werk aan het spoor en een fris begin van de Hemelvaartsdag, konden niet voorkomen dat het op de Markt net zo druk was als andere jaren. De bijna 100 deelnemende keramisten deden op deze 43-ste Goudse Keramiekdagen ook goede zaken: ,,Ik hoor van veel van hen, dat ze meer verkocht hebben dan ooit”, zegt Henk Hartveld, voorzitter ad interim van Gouda Keramiekstad.

'Een bord, een schotel, een voorwerp of plastiek, Alles komt tezamen, op de Goudse markt & Gouda Keramiek': stadsdichter Joost Reichenbach zei het al treffend bij de opening op donderdagmorgen.
Die diversiteit aan vormen was behalve in de kramen ook te zien op de jaarlijkse expositie, dit keer met het thema ‘Contrast’. Deze trok rond de duizend bezoekers, meer dan ooit. Zij waardeerden andere kunstwerken dan de vakjury van de Gemeentelijke Keramiekprijs. Waar het publiek de eerste prijs toekende aan de speelse zwart/wit creatie van Lisa Biris uit Huissen, koos de vakjury unaniem voor het beeld van Vilija Balciuniene uit Litouwen: ,,Het figuratieve beeld teruggebracht naar een abstractie scoorde bij de jury hoog op alle punten, originaliteit, techniek, vormgeving en thema.”

https://www.facebook.com/993881674041969/videos/1642583419171788/

De wedstrijden hoogste vaas en breedste schaal draaien trokken als altijd veel publiek. Oudgediende Heike Rabe (Rotterdam) won opnieuw beide wedstrijden overtuigend, al was haar vaas met 90 centimeter lager dan vorig jaar (toen 97) en de schaal één centimeter minder breed van vorig jaar (toen 62). Ook de tweede plaatse voor haar Spaanse collega José Maria Pascal Paneque was nauwelijks een verrassing, terwijl Wanda Entjes uit Almere de derde plaats veroverde.

www.keramiekingouda.nl
www.facebook.com/GoudseKeramiekDagen


Foto: Digitaal Dagblad