Gouds Dagblad | Goudse Hartini heeft Hart4Sulawesi

Goudse Hartini heeft Hart4Sulawesi

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Met de actie Giro555 is woensdag ruim 11 miljoen euro binnengekomen voor hulp aan het Indonesische eiland Sulawesi. In het televisieprogramma Pauw is bekendgemaakt dat de teller aan het eind van de avond op 11,2 miljoen euro stond. De actiedag Nederland helpt Sulawesi was woensdagmiddag begonnen met een voorlopige opbrengst van bijna 6,1 miljoen euro. Ook de Goudse Hartini van Rijssel draagt haar steentje bij aan Sulawesie. Niet via Giro555, maar met een online veiling voor een vioolles en een benefietconcert Hart4Sulawesi. Zo maakte zij woensdagavond bekend in het NOS Journaal.Hier de link naar het gehele 8uur-NOS-Journaal van woensdag 11 oktober. Zie www.npostart.nl/nos-journaal/10-10-2018   Het item over Sulawesi begint bij 17.44 en het blokje over Hartini om 20.11.

,,Bud Wichers werkt als oorlogsjournalist en is een zeer goede vriend van mij. Hij vertelde mij dat hij op missie wilde naar Sulawesi om de slachtoffers van de natuurrampen aldaar hun verhaal te kunnen laten doen en op die manier hulp te bieden. Zijn vraag aan mij was om hem te helpen met een financiële inzameling. Zodoende ben ik gestart met een oproep op Facebook, die al aardig wat positieve reacties opleverde", zo verklaart Hartini haar actie. Hartini is vioollerares en violiste bij onder meer het Noordpoolorkest. Sinds 1 mei 2018 is zij ook secretaris bij Stichting Creatief Hart. ,,Afgelopen zomer heeft juriste Dewi Deijle een creatief centrum geopend waar creatief onderwijs wordt gegeven door een Balinees team aan Balinese gehandicapte kinderen".

,,De afgelopen dagen hield ik op Facebook ook een online veiling. Naast een flessenactie van het zusje van een vioolleerling en een button-actie van Stichting Mijn Roots - die zich inzet voor zoektochten naar biologische families van Indonesische geadopteerden in Nederland -, leverde alles tot nu toe bij elkaar al een mooi bedrag op".

Benefietshow
Hartini wil ook graag naar buiten brengen dat Bud Wichers op dit moment op missie is als ambassadeur van Stichting Mijn Roots om te onderzoeken wat er met de kinderen gebeurt of is gebeurd, die hun ouders tijdens dit afschuwelijk natuurgeweld hebben kwijt geraakt en dus wees zijn geworden. ,,Op dit moment ben ik in gesprek met Stichting KINDweesKIND - die zich inzet voor weeskinderen in Indonesia - over concrete hulp die we de kinderen in de toekomst kunnen bieden, denk aan het bouwen van een tehuis. Hiervoor organiseer ik samen met een vriendin een grote benefietshow. We vragen daarvoor een groot professioneel jazz- en pop orkest om op te treden (Noordpoolorkest) en verschillende van oorsprong Indonesische gastmusici/artiesten. We zijn hiervoor nog op zoek naar sponsoring, subsidies en een mooie locatie waar een 42-koppig orkest het podium kan beklimmen".

Hartini geeft overigens geen cent aan en voor de actie Giro555. ,,Waarom ik niet mee doe aan giro555? Omdat ik veel mensen in Indonesia zelf ken en zij wéten dat er miljoenen aan de vermogende strijkstok blijven hangen, in zowel Nederland als Indonesia. De opbrengsten van Hart4Sulawesi gaan direct naar locale hulptroepen via mijn vriend Bud Wichers".Bud Wichers

Giro555
De samenwerkende hulporganisaties waren in ieder geval dankbaar dat Nederland zich massaal heeft ingezet voor de slachtoffers op Sulawesi. ,,Kinderen kwamen hun spaarpot omkeren, talloze bekende Nederlanders hebben een bijdrage geleverd”, aldus Marinus Verweij, actievoorzitter van Giro555.

Veel geld kwam binnen via de belpanels in Nederland. Bekende Nederlanders als dj Martin Garrix, misdaadjournalist Peter R. de Vries en zangeres Manuela Kemp noteerden telefonische giften. Bovendien kwamen artiesten als Nick en Simon speciaal naar het actiecentrum Beeld en Geluid in Hilversum.

De inzamelingsactie voor Sulawesi gaat de komende dagen en weken door. Veel kerken, organisaties en particulieren hebben nog bijdragen toegezegd. Zo ook de Goudse Hartini van Rijssel. Zij het dan op haar eigen manier.

Aardbeving en een tsunami
Het noordwesten van Sulawesi werd op 28 september getroffen door een aardbeving en een tsunami. Het natuurgeweld heeft ruim tweeduizend levens geëist.

De opbrengst van ruim 11 miljoen euro na de Nationale Actiedag voor Sulawesi is met veel respect ontvangen in Indonesië. Door de steun van de Nederlandse bevolking zijn de samenwerkende hulporganisaties in staat om via hun lokale partners meer levens te redden, laat Giro555 weten op de dag na de inzamelingsactie op radio en televisie. ,,Solidair zijn, zelfs met namen die jullie niet kennen, dat is fantastisch. Nederland dank je wel”, zegt Kiswara Prihandini, één van de vele hulpverleners. Prihandini werkt voor ICCO/Kerk in Actie.

Ook koningin Máxima en de Indonesische ambassadeur lieten weten dankbaar en ontroerd te zijn door de steun van de Nederlanders voor Sulawesi.

De samenwerkende hulporganisaties hebben besloten het rekeningnummer, giro 555, voor geld voor Sulawesi voorlopig open te houden.


Foto: Digitaal Dagblad