Gezicht van Primera Gildenburgh vertrekt

mainImage
Gezicht van Primera Gildenburgh vertrekt

Marco van der Horst, het gezicht van Primera Gildenburgh, vertrekt. De Goudse ondernemer gaat per 24 mei aan de slag als exportmanager van Royal Agio Cigars. Jurgen en Fauve Kok nemen Primera Gildenburgh per 14 mei van Van der Horst over.De bovenstaande videofilm is gemaakt door Hermen Buurman
 ,,13 mei gaan we tellen en 14 mei is de overdracht. Dan komt voor mij een einde aan twaalf jaar Primera”, zo zucht Van der Horst. ,,We zaten eerst met de Tabakshop net buiten het winkelcentrum, vervolgens in het pand waar nu de schoenmaker zit. En sinds 2010 zitten we binnen op de huidige plek”, weet Van der Horst, die voor zijn Primera tijd ervaring opdeed als vertegenwoordiger van groothandel Lekkerland.,,Ruim 12 jaar geleden namen wij een klein tabakszaakje over aan de Gildenburg 88. Een kleine kiosk naast Super de Boer. Al snel maakten we naamsbekendheid binnen Gouda als verkooppunt van de Staatsloterij en als specialist op het gebied van sigaren".

Een renovatie van het winkelcentrum begon en een noodzakelijke verhuizing van de winkel naar de andere kant van het winkelcentrum was noodzakelijk. ,,In een noodlocatie hebben we alles gedaan om te overleven. Maar met een mooi vooruitzicht: een grote winkel in het winkelcentrum naast Keurslager van de Geest. En dan gelijk alles maar om, over naar de formule Primera, een postkantoor erbij en 150 m2 groot. Niets deed meer aan dat kleine winkeltje denken. Groter geworden in het assortiment sigaren en met rasse schreden naderden wij de lijst van top verkooppunten van Nederland. Na een paar jaar Postkantoor eruit, ING en PostNL erin. Weer een paar jaar later ING eruit en een inloop klimaatkamer erin. En ondertussen een van de beste winkels van Nederland. Een top verkooppunt van staatsloten en de overige loterijen. Met als topprijs de verkoop van de hoofdprijs van de Staatsloterij. Dagenlang met een limousine op zoek naar de winnaar van de hoofdprijs. Al die jaren strijdbaar voor de winkel, onder meer de rechtszaak tegen de gemeente over de zondag openstelling tijdens verkiezingstijd. Dat heeft vele ambtenaren doen zweten. De zaak niet gewonnen, maar onder druk van de rechtszaak is het beleid wel aangepast. Maar ambtelijk Gouda, vrees niet meer."

Van der Horst kijkt terug op een geweldige periode bij Primera en hele leuke momenten en hoogtepunten. ,,Een van de hoogtepunten was wel het verkopen van de hoofdprijs in de Staatsloterij, oktober 2016. En vervolgens met de Limo de wijken in!  Verhuizing naar de 150 m2 grote Primera. De sigarenreizen, met het tabaksexamen in Cuba. De Gouda Culifeesten. We hebben met elkaar een mooie tijd gehad, maar het is nu tijd voor iets anders en een nieuwe uitdaging."


Die gelegenheid bood Royal Agio Cigars, het bedrijf van de familie Wintermans. Het in Duizel gevestigde familiebedrijf is bekend van de sigarenmerken Agio, Panter, Balmoral. Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan in 2004 kreeg Agio Cigars het predicaat Koninklijk toegekend.  Ad Wintermans is eigenaar. Zijn zonen Boris Wintermans en Jonas Wintermans kwamen in 2002 respectievelijk 2009 in het bedrijf. Momenteel is Agio de vierde sigarenproducent ter wereld.

Van der Horst gaat zich voor de familie als export manager bezighouden met de verkoop van de sigaren in Zwitserland, Oostenrijk, Tsjechië en Griekenland.  ,,Ik ga van lokaal, naar globaal. Per eind mei start ik als Export Manager bij Royal Agio Cigars in Duizel.Tussen de bedrijven door ga ik het sigarenvak proberen in de vingers te krijgen en de talen leren: Spaans, Duits en zakelijk Engels. Als ik die opleiding heb afgerond, ga ik me richten op Zuid-Amerika en Afrika.”


,,Ja, dat wordt heel veel reizen. Ik verwacht dat ik één-derde van de tijd op reis ben”, vertelt Van der Horst die als eigenaar van Primera en als voorzitter van het Goudse Sigaren Genootschap zelf graag een goede sigaar rookt en al wat mooie sigarenexcursies mocht maken naar Nicaragua, Cuba en Brazilië.


De procedure van zijn aanstelling bij Royal Agio Sigars liep al sinds januari. ,,Ja, beide partijen gaan niet over een nacht ijs. We hadden al nauwe contact met elkaar. En die sigarenbanden zijn in de loop der jaren verstevigd. Dan opeens komt er een prachtig aanbod. Dan ga je met elkaar praten, volg je een assessment en een selectiedag en dan wordt het steeds concreter. Van beide partijen is de klik en het vertrouwen er.  De familie Wintermans geeft mij toch een hoop verantwoordelijkheid. Aan de andere kant zien ze ook dat ik er veel voor opgeef.”
Overigens zijn de winkeliers bij Primera niet de sigaar. Tegelijkertijd met de serieuze flirt, keek Van der Horst om zich of er gegadigden waren om Primera over te nemen. ,,De belangstelling viel niet tegen. We hadden op den duur vijf serieuze kandidaten.  En op het moment dat ik en Royal Agio Cigars er met elkaar uit waren, kwamen we er ook uit met Jurgen en Fauve Kok. Zij nemen de zaak per 14 mei over. En ook in hen heb ik het volste vertrouwen. Een jong en gedreven stel dat de winkel goed voort zal zetten en waarschijnlijk nog wel kunnen verbeteren. Ze gaan verder met het huidige personeelsbestand en ik en het huidige team hebben er alle vertrouwen in. Ik verwacht dat ze het minimaal net zo goed gaan doen, als wij. Jurgen en Fauve, die ook een Primera in Waddinxveen en Bodegraven hebben, zijn voortaan ook de aanspreekpunten voor Primera Gildenburgh en voor al onze activiteiten, zoals het Sigaren Genootschap, het Culifeest enzovoorts.”,,Nee, de Cigar Bus blijft van mij. Zo ook de regelmatige uitstapjes met Jasper Kuin als DJ's de Käse Brüder. Ik ga er zelfs van uit dat ik hier meer tijd voor ga krijgen. De reizen die ik ga maken, zullen midweeks zijn. Ik hoop toch veel weekenden gewoon thuis te zijn. Ja, dat is anders dan Primera Gildenburgh. Naast de bijna dagelijkse openingstijden ben je daar toch als eigen ondernemer 24/7 mee bezig. Mijn vrouw Roos en de kinderen zullen mij dan ook vaker thuis zien…”


Voor veel vaste klanten zal het vertrek van Van der Horst als een volslagen verrassing komen. ,,Je bent toch 12 jaar het gezicht van de winkel. Met heel veel klanten heb je een band.  En sommige een hele sterke band.  Ze zullen verbaasd zijn. En het vreemd vinden dat ik zo’n fantastische winkel opgeef. Maar als ik vertel, wat ik nu ga doen, zullen ze de stap ook wel begrijpen…”


Foto: Digitaal Dagblad