Gerben Budding nieuwe hoofdorganist Sint Janskerk

mainImage
Gerben Budding nieuwe hoofdorganist Sint Janskerk

Gerben Budding is met ingang van 1 juli de nieuwe hoofdorganist van de Goudse Sint Janskerk. Budding volgt Christiaan Ingelse op die afgelopen zaterdag afscheid nam als organist Sint-Jan met afscheidsconcert en een Gouda Suite. Ingelse is ruim 30 jaar organist geweest. Onder meer burgemeester Milo Schoenmaker was bij het afscheidsconcert in de Sint-Jan aanwezig. Hij bedankte Ingelse voor 'dertig jaar prachtige muziek'.

Begin april dit jaar maakte het college van kerkrentmeesters van de Protestantse Kerk Gouda bekend dat Gerben Budding de taken van hoofdorganist van het orgel in de Goudse Sint Janskerk van Ingelse overneemt. Tegelijkertijd is Budding ook aangesteld als stadsorganist van Gouda. Een functie die automatisch verbonden is aan de functie van hoofdorganist van de Sint Jan.

Budding is geen onbekende in het Goudse, want naast organist is hij ook actief als koor- en orkestleider. Zo is Budding onder meer dirigent van het Goudse orkest Intermezzo en de Goudse Christelijke Oratoriumvereniging 'Laus Deo'. Budding was tot voor kort nog onder meer hoofdorganist van de Grote Kerk in Gorinchem en Stadsorganist van dezelfde stad.

In de benoemingsprocedure werden uit de 22 ontvangen sollicitaties uiteindelijk 5 kandidaten toegelaten tot het proefspel voor een adviescommissie van professionele kerkmusici bestaande uit Bas de Vroome, Jan Hage en Gerrit Christiaan de Gier. Op basis van de eindbeoordeling werd Gerben Budding (1987) uit Rhenen unaniem voorgedragen voor benoeming.

In de Sint Janskerk zal Buddingh onder meer het 3-klaviers Moreau-orgel uit 1736 bespelen tijdens de kerkdiensten van de Protestantse Kerk Gouda. Ook zal hij als lid van de muziekcommissie van de Stichting Goudse Sint Jan mede invulling geven aan de jaarlijkse concertserie waarin de hoofdorganist traditiegetrouw het openings- en het slotconcert voor zijn rekening neemt. Het openingsconcert van de serie werd op 30 juni ingevuld door Christiaan Ingelse. Het slotconcert op 25 augustus wordt verzorgd door Gerben Budding.

 Foto: Digitaal Dagblad