Geleidelijk meer bewolking

mainImage
Geleidelijk meer bewolking

De Goudse regio ligt op dit moment in een zogenaamd zadelgebied. In dit zadelgebied is boven het oosten van Frankrijk een aparte kern van lagedruk ontstaan die op woensdag net ten oosten van het Groene Hart in een noordelijke richting trekt. Een frontale storing boven de Britse Eilanden verplaatst zich langzaam west waarts en passeert Gouda in de nacht van woensdag naar donderdag. De warme lucht wordt dan verdreven en komt er meer bewolking.

Dit gaat op woensdagavond en in de nacht naar donderdag gepaard met (onweers)buien. Deze zullen ontstaan op de grens van de warme lucht en minder warme lucht die dan van het zuidwesten uit het Groene Hart gaan binnen stromen. Het lijkt er op dat de meeste activiteit ten oosten van Gouda zal zijn. Woensdag komt de maximum temperatuur waarschijnlijk nog boven de 25 graden uit maar op donderdag is het een graad of 10 kouder dan de woensdag. Op donderdag bouwt zich achter het front en wegtrekkende lagedruk-kern weer een zwakke rug van hoge luchtdruk op en kan de temperatuur op vrijdag en zaterdag weer iets stijgen, maar de 20 graden halen we niet meer. Het wordt dan ook flink wisselvalliger met vooral op zaterdag later en zondag meer bewolking en regen of buien.

In de nacht naar woensdag blijft het onbewolkt en bij weinig wind komt de minimum temperatuur rond de 13 gr C uit. Er kan ook wat grondmist of slootmist ontstaan doordat de aangevoerde lucht langzaam wat vochtiger wordt.

Vanaf woensdag gaat het weer langzaam veranderen. In de vroege ochtend mogelijk nog wat grondmist die snel verdwijnen zal. Van het zuidwesten dringt tegen de avond langzaam minder warme lucht op en ook komt er in de loop van de middag meer bewolking. Voor de bewolking uit wordt het zo'n 23 graden. Op de scheidingslijn van de warme en minder warme lucht ontstaan in de tweede helft van de avond en in de nacht naar donderdag (onweers)buien. De kans dat Gouda er hier mee te maken krijgt, lijkt op dit moment niet zo groot. De kans op een bui is het grootst ten oosten van de Goudse regio. Bij het binnendringen van de minder warme lucht draait de wind van zuidoostelijke richtingen naar (zuid)westelijke richtingen.

Donderdag is het beduidend minder warm met een maximum temperatuur van maximaal 16 graden. Het wordt dan ook veel minder zonnig. In de vroege ochtend is er nog een kans op een bui maar de kans erop neemt vrij snel af. In de loop van de middag wordt het wisselend bewolkt. In de ochtend staat er een matige westelijke wind kracht 3 Bft, in de middag wordt die tijdelijk kracht 4 Bft. In de avond neemt de wind weer af naar kracht 2 Bft en draait naar het zuiden. In de nacht naar vrijdag staat er een zwakke zuidelijke wind.

Op vrijdag is het flink zonnig en droog. De maximume temperatuur komt rond de 18 graden te liggen. De wind komt uit een zuidoostelijke richting kracht 3 Bft.

Op zaterdag is het aanvankelijk nog wisselend bewolkt, in de middag en avond nadert er van het zuidwesten uit een neerslag gebied wat vooral op zondag boven Gouda zo'n 8 mm achter gaat laten.

Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda


Foto: Digitaal Dagblad