Geduld WesterGouwenaars opnieuw op de proef gesteld

mainImage
Geduld WesterGouwenaars opnieuw op de proef gesteld

De voltooiing van de nieuwe fietsbrug bij de wijk Westergouwe loopt opnieuw vertraging op. De werkzaamheden voor het gereed maken van de nieuwe fietsbrug zullen pas in het voorjaar van 2019 van start gaan. Zo heeft de provincie Zuid-Holland bekend gemaakt.

,,De werkzaamheden aan de N207 tussen de ingang Westergouwe (Eurotonde) en het sluiseiland zijn uiterlijk in het voorjaar van 2019 gereed. De werkzaamheden zullen niet meer voor de zomervakantie starten", zo liet de provincie woensdag weten.
Al geplaatst
Daarmee wordt het geduld van de WesterGouwenaars opnieuw op de proef gesteld. De brug werd nota bene twee jaar geleden al geplaatst. Maar nooit afgemaakt en dus nog nimmer in gebruik genomen. Sterker nog: de brug is afgezet met dranghekken. Dit tot grote teleurstelling en ergernis van omwonenden die moeten omfietsen om naar de binnenstad te komen.

Na vele protesten, kondigde de provincie Zuid-Holland eerder aan dat de werkzaamheden voor een nieuwe fietsroute en -brug naar het Sluiseiland voor de zomervakantie zouden beginnen. Die zouden naar verwachting in oktober helemaal zijn afgerond. Daarna zou de aanleg van de inmiddels beruchte fietsbrug bij Eiland I gaan beginnen. Deze brug zou naar verwachting in 2018 nog in gebruik kunnen worden genomen. De bewoners juichten al. Maar juichen te vroeg, zo blijkt: de plannen van de provincie zijn in de nieuwe planning van de werkzaamheden Westergouwe – Sluiseiland inmiddels bijgesteld.Aansluiting brug Westergouwe
De provincie benadrukt dat Westergouwe op dit moment voor fietsers goed ontsloten is via de Eurotonde. ,,Na realisatie van de nieuwe fietsroute en de fietsbrug over de Ringdijk zal ook de fietsbrug naar de Texellaan van Westergouwe aangesloten worden".Nieuwe fietsroute
De provincie is verantwoordelijk voor de fietsroute langs de N207 nabij Gouda. Als onderdeel van het groot onderhoud aan de N207 wordt de bestaande fietsroute vervangen door een nieuwe fietsroute. Het fietsverkeer krijgt een eigen, nieuw aan te leggen fietsbrug over de Ringvaart. Het Zuidplasviaduct wordt alleen toegankelijk voor autoverkeer. Fietsers kunnen gebruik blijven maken van het huidige fietspad, totdat de nieuwe fietsroute klaar is.

Planning
In tegenstelling tot eerder bericht starten de werkzaamheden niet voor de zomervakantie. ,,Het ontwerp voor met name de fundering van de nieuwe fietsbrug over de Ringvaart is later goedgekeurd dan verwacht. De fundering van de fietsbrug komt in een waterkering bij de Ringvaart te staan. Het Hoogheemraadschap heeft aanvullende eisen aan het ontwerp gesteld. De voorbereidingen van de werkzaamheden vertragen aangezien diverse materialen pas besteld kunnen worden als het ontwerp helemaal is goedgekeurd. De provincie verwacht nu dat de werkzaamheden uiterlijk in het voorjaar van 2019 helemaal zijn afgerond", aldus een woordvoerder van de provincie.

Nieuwe fietsbrug
De nieuwe fietsbrug is inmiddels al wel in productie. Sommige delen van het brugdek zijn al klaar. De overige delen worden de komende tijd geproduceerd. De brug komt naast het Zuidplasviaduct te liggen en biedt ruimte voor fietsverkeer in twee richtingen. Het brugdek is volledig vervaardigd van composiet. Dat is een duurzaam en onderhoudsvriendelijk materiaal. De brug wordt in totaal 90 meter lang.


Foto: Digitaal Dagblad