Flink wat regen en stevige wind

mainImage
Flink wat regen en stevige wind

Het is dinsdag een onstuimige herfstdag. Er trekt veel regen over het land en er staat een stevige wind. Het wordt fris met maximaal 7 graden.

De dag begint bewolkt en met veel regen, die in de loop van de ochtend naar de Noordzee trekt. In de middag volgt er een nieuw regengebied, dat noordwaarts over het land zal trekken. Er zal gemiddeld 10 tot 20 millimeter regen vallen, maar op sommige plekken kan dit zelfs meer dan 30 millimeter zijn. In de avond wordt het op de meeste plaatsen droog. De wind neemt in de loop van de dag toe in kracht en zal waaien uit het (noord)westen. Aan zee zijn er windstoten mogelijk van 60 tot 85 kilometer per uur. Overdag ligt de temperatuur rond de 7 graden, maar in de avond loopt het kwik op tot 9 of 10 graden.
Vanochtend trekt vanuit een zuidoostelijke richting een lagedrukgebied over Zuid-Holland. De luchtdruk daalt naar circa 982 hPa. Dit gaat gepaard met veel regen en tamelijk veel wind. Er kan zelfs meer dan 25 mm. neerslag vallen in de Goudse regio en dat is goed nieuws voor de kurkdroge natuur. Aan het eind van de ochtend is het nabij de depressiekern tijdelijk droog. In het Groene Hart waait tot aan het begin van de middag een zwakke noordooster, windkracht 1 à 2 Beaufort. Het rondom het lagedrukgebied gedraaide occlusiefront trekt in de loop van de middag en avond van zuidwest naar noord over onze regio. In de middag gaat er na de passage van deze depressie een matige tot (vrij) krachtige westelijke wind waaien, windkracht 4 à 6 Beaufort. Er kunnen zware windstoten tot 80 km./uur voorkomen in de Goudse regio. In de ochtenduren is het guur en waterkoud met temperaturen van circa 4 graden Celsius. In de middag wordt het maximaal 6 graden in de Goudse regio. Wanneer het flink plenst daalt de temperatuur naar een graad of 7. Pas in de loop van dinsdagavond stroomt zachtere lucht het Groene Hartgebied binnen.

Woensdag trekt het regengebied in noordelijke richting weg. Daarna is het overwegend zwaar bewolkt en is er een kleine kans op een regenbui. De wind draait naar het zuiden tot zuidoosten en neemt flink in kracht af. Met 12 graden Celsius wordt het beduidend zachter en ligt de temperatuur rond de normale waarde voor de tijd van het jaar. De wind waait uit richtingen tussen zuidoost en zuid en is overwegend matig, windkracht 3 Beaufort.

Donderdag en vrijdag wordt met een zuidenwind relatief warme lucht aangevoerd. De zon komt regelmatig tevoorschijn, maar er vallen ook verspreid over de dagen enkele regenbuien. De temperatuur stijgt naar circa 14 graden Celsius. In de loop van vrijdagavond nadert een uitgestrekt regengebied het Groene Hartgebied en bovendien neemt de wind flink toe. Tegen middernacht valt de eerste neerslag.

In de nacht naar zaterdag regent het urenlang met een lichte tot matige intensiteit. De wind neemt toe naar vrij krachtig, windkracht 5 Beaufort. Windvlagen tot 65 km./uur zijn mogelijk in de Goudse regio. De nacht naar zaterdag verloopt zeer zacht met temperaturen rond 11 graden Celsius.

Zaterdag is het overwegend droog. De wind is machtig, windkracht 3 à 4 Beaufort en waait uit het zuidwesten. De maximumtemperatuur is circa 16 graden Celsius.

In de nacht naar zondag is het meestentijds bewolkt en regent het af en toe licht. Sporadisch kan het kortstondig opklaren. De wind is matig en draait van zuidwestelijke richtingen naar westelijke richtingen. Er stroomt door de westelijke wind koelere zeelucht over het Groene Hart uit. De minima liggen in de Goudse regio rond 9 graden Celsius.

Zondag is het aanmerkelijk koeler met 11 graden Celsius als maximumtemperatuur. Het is overwegend bewolkt en van tijd tot tijd valt er lichte regen uit het dikke wolkenpakket. De westenwind is zwak tot matig, windkracht 2 à 3 Beaufort.Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda


Foto: Digitaal Dagblad