Gouds Dagblad | Fietsen door Gouda: 7 fietsroutes om te proberen
mainImage

Fietsen door Gouda: 7 fietsroutes om te proberen

19 juni 2020, 13:17 uur
Algemeen

Fietsen …we staan bekend om onze passie ervoor. En niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd weten mensen hiervan. Je kan natuurlijk puur fietsen voor meer kracht en uithoudingsvermogen, zoals je dat op een spinningfiets kunt doen.

Maar in de buitenlucht fietsen is natuurlijk (voor de fietsliefhebbers) nog vele malen leuker en met alle fietsroutes die we in ons land hebben zelfs een ware beleving. Er zijn namelijk zoveel prachtige gebieden waar je doorheen kunt fietsen, en velen ervan heb je waarschijnlijk nog niet eens ontdekt.

We laten je daarom hieronder een aantal fietsroutes van Gouda zien, zodat je lokaal de fiets kan pakken en fietsroutes in de buurt zal gaan bewonderen.

1. Fietsen langs de Reeuwijkse plassen
Wanneer je een fietsroute in Gouda wilt gaan rijden, is dit een goede om mee te starten. Het is een fietsroute van zo’n 12 kilometer land, en laat je door prachtige natuur rijden. Je kan hem nog iets langer maken door niet alleen Reeuwijk  te trotseren, maar ook Goude erin mee te pakken …waarmee de route 33,3 kilometer lang zal worden. Je rijdt dan bv. ook langs het Goudse hout en Bodegraven. Een geweldige fietsroute door het “Groene Hart” …wil je meer weten over de route, klik dan hier!

2. Langs de weilanden van Woerden
Je doet er slim aan ook deze fietsroute eens een kans te geven …hiermee ga je 2 steden in 1 fietsroute rijden (namelijk vanuit Gouda naar Woerden en weer terug). De wegen zijn verhard en autoluw, waardoor je volop kan genieten van het prachtige landschap om je heen, waarbij ook lang oneindig lange weilanden wordt gefietst en de natuur echt kunt opsnuiven. Op de terugweg ga je langs Linschoten, een van de mooiste stukjes om te fietsen onder de kenners. En aan het eind kom je land de dijk van de Hollandsche IJssel …verder zijn het allebei leuke steden om even een rondje te doen

3. Historich Vaarwegen ontdekken
Voor de beginners wellicht een uitdaging, maar de fervente fietsliefhebbers prima te doen met een lengte van 49 kilometer. Je zal op deze fietsroute de historische vaarwegen, oud-Hollandse steden ontdekken en kennis maken met het polderlandschap van de Krimpenerwaard. Verder zal je op deze route meer ontdekken van de Oud Hollandse Waterlinie (de verdedigingslijn die vroeger onder water werd gezet om vijanden buiten de deur te houden). Je zal trouwens merken dat je nog veel meer leuke, mooie en interessante dingen tegenkomt tijdens deze fantastische fietsroute …die je zeker eens zou moeten proberen. Wil je meer weten over deze fietsroute en de route downloaden? Kijk dan op deze pagina.

4. KoeKaasroute vanuit Gouda
Nog een andere mooie fietsroute vind je tussen Rotterdam en Gouda …namelijk de Krimpenerwaard. Er is door “Fietsverhuurgroenehart.nl” een zogeheten KoekaasRoute uitgezet, waarmee je het gebied kan ontdekken. Je zal door deze fietsroute te volgen een stukje van het historisch agrarische reilen en zeilen opsnuiven en langs oude boerderijen komen. Het is een fietsroute voor iedereen die het wel kan waarderen veel te leren van de omgeving en staat vol van de gezelligheid. Je zal onderweg de gastvrijheid van de lokale ondernemers ontdekken en je kan allerlei heerlijke producten kopen zoals kaas, honing eieren, andere producten en kan ook heerlijke streekgerechten proeven bij een van de restaurantjes.

5. Pak de prettige Polderpassie route
Wil je de omgeving van Gouda ontdekken? Dan kan je ook voor de Polderpassie route gaan die vanuit de winkel van Hoogeveen Fietsbeleving start. Het is van origine een Veenweidelandschap. Je zal veel leren over Gouda en waarschijnlijk ook een hoop dingen tegenkomen die je nog niet wist. Het is een mooie omgeving om doorheen te fietsen en voor iedereen in de omgeving die graag de fietst pakt een ware must.
 
6. En natuurlijk de prachtige binnenstad
Er zijn natuurlijk prachtige natuurgebieden in Gouda, waar je doorheen kunt fietsen. Het laat zien hoeveel mooie natuur we in Nederland hebben en laat je volop genieten van alle aanwezige bloemen, planten, bomen, grasvelden en alle dieren die er huishouden. Maar wil je niet hele dagtochten gaan rijden, maar gewoon even lekker door de stad fietsen? Dan kan je ook prima een rondje binnenstad doen en lekker langs de grachten fietsen. Je kan bijna om heel de binnenstad fietsen door bv. van Oosterhaven richting Lage Gouw te gaan en dan naar Achter de Vismarkt. Let hierbij wel een klein beetje op dat je niet overal in de binnenstad mag fietsen.

7. BoerenKaas route
We weten allemaal wel dat Gouda natuurlijk bekend staat om haar kaas. Het is zelfs een van de meest gegeten kaassoorten. In Nederland zijn we met dit gegeven bekend en ook in het buitenland weten ze Gouda te vinden, mede vanwege dit leuke feitje die jaarlijks vele toeristen trekt. Met de BoerenKaas route zal je langs verschillende kaasboerderijen fietsen en kom je erachter op welke authentieke wijze boerenkaas wordt gemaakt. Je zal versteld staan van alle kazen die je tegenkomt, en misschien neem je er wel eentje mee om te proberen. Je mag ook eerst even proeven in de boerderijwinkel om een goede keuze te maken.

Fietsen in Gouda…
Is een ware beleving! Je hebt veel leuke routes die je kan rijden in Gouda, omdat er veel te zien is. De stad zelf, maar ook alle mooie natuurgebieden maken het voor iedere fietsliefhebber een mooi stad om doorheen te fietsen. Je kan natuurlijk, indien je er in de buurt woont, op de fiets stappen en je leefomgeving nog meer leren ontdekken …maar ook voor iedereen die ver buiten Gouda woont is het zeker een aanrader Gouda eens op te zoeken om er doorheen te fietsen! Je zal er geen spijt van krijgen en volop genieten van alle bezienswaardigheden.


Foto: ANP