Explosieve groei aantal Goudse mini-hotels via online platforms

mainImage
Explosieve groei aantal Goudse mini-hotels via online platforms

In Gouda bieden steeds meer particuliere aanbieders accommodaties aan waar gasten kunnen overnachten. Deze particuliere verhuurders hoeven zich niet aan de strenge regels te houden die de gemeente wel aan hotels stelt. KHN Gouda pleit ervoor dat de gemeente beleid maakt om de explosieve groei aan banden te leggen, om ervoor te zorgen dat voor alle partijen dezelfde regels gelden en dat daarop gehandhaafd wordt.

Victor Schuwer, voorzitter van KHN Gouda: ,,De afgelopen paar jaar is het aantal accommodaties dat via online platforms als Airbnb worden aangeboden explosief gegroeid. Wat begon als een particulier die zijn woning voor twee weken verhuurde, is uitgegroeid tot grootse commerciële activiteiten. Hele woningen worden aangekocht en omgebouwd en als mini hotel geëxploiteerd. Het probleem hierbij is dat hotels zich aan strenge regels moeten houden, bijvoorbeeld op het gebied van brandveiligheid en legionella. Particuliere verhuurders hoeven dat niet. Dat zorgt niet alleen voor oneerlijke concurrentie, maar ook voor onveilige situaties voor de gast. Daarom pleiten we ervoor dat de gemeente Gouda de aanwezige beleidsregels met betrekking tot Bed(&Breakfast) overnachtingen weer actief gaat handhaven en uitbreidt met beleid voor particuliere accommodaties die overnachtingen aanbieden via platforms als Airbnb."

Sinds 2015 is de gemeente Gouda gestart met het heffen van toeristenbelasting voor hotelovernachtingen. Helaas heeft het college er destijds voor gekozen heffing bij andere vormen van overnachtingen (anders dan via hotels) via platforms als Airbnb niet door te voeren. In een brief van 21 oktober 2014 (zie bijlage) hebben de hotels in Gouda hier bezwaar tegen aangetekend.

Schuwer: ,,In de binnenstad van Gouda zijn particulieren die meerdere (monumentale) woningen bezitten en deze in z’n geheel of los als kamers verhuren. Waarom moeten deze verhuurders niet aan dezelfde eisen voldoen als hotels? Hotels moeten een receptie hebben, voldoen aan brandveiligheidseisen en worden gecontroleerd door de NVWA op voedselveiligheid. Het is toch vreemd dat dat niet hoeft als je je woning via Airbnb verhuurt? Daarnaast hoeven de gasten van particuliere verhuurders geen toeristenbelasting te betalen. En creëert het verhuren overlast bij buren van de naastgelegen panden door soms luidruchtige toeristen die soms (laat) op straat staan te roken en te drinken. Wat ons betreft moet gelden: gelijke monniken, gelijke kappen.”

In de grote steden is al regelgeving doorgevoerd op dit gebied. Inmiddels hebben ook veel kleinere gemeente Bed&Breakfast beleid ingevoerd. KHN Gouda vraagt aan het college het beleid en de regels te herijken en uit te breiden, in lijn met het Bed&Breakfast beleid dat tot een paar jaar geleden de norm was in Gouda.

Het bestuur van KHN Gouda gaat de komende periode in gesprek met de gemeente om tot een passende en toekomstbestendige oplossing te komen.

Frontfoto:  Victor Schuwer, voorzitter van KHN Gouda: ,,Gelijke monniken, gelijke kappen.”


Foto: Digitaal Dagblad