Els van der Naalt in tv-special ‘De grootste Bijbel van Nederland’

mainImage
Els van der Naalt in tv-special ‘De grootste Bijbel van Nederland’

De Goudse Els van der Naalt is vanavond, woensdag 14 november, om 20u30 op NPO 1vanavond te zien in de tv-special ‘De grootste Bijbel van Nederland’. In het EO-programma vertelt ze openhartig over het verlies van haar jongste broer, die om het leven werd gebracht.

Een verhaal uit de Bijbel zette haar in beweging om de dader te bezoeken en hem te vergeven. Het verhaal van Van der Naalt is te zien op NPO 1 en maakt deel uit van eenmalige uitzending waarin presentator Bert van Leeuwen met een vrachtwagen, met daarop de grootste Bijbel ter wereld, door ons land trekt. Het programma zit vol muzikale optredens, verrassende gesprekken en interessante feitjes over de Bijbel.

Fred – de jongste broer van Els – werd om het leven gebracht door zijn toenmalige vriend. “Het heeft een gat geslagen. Ik moet aan een krater denken… We zijn nooit meer compleet; het wordt nooit meer zoals het was.”

In beweging gezet
Van der Naalt vertelt: ,,Ik was boos, maar er was ook een stemmetje in mij van ‘Vergeef het hem, want hij weet niet wat hij gedaan heeft'. Ik heb dat stemmetje ook weleens weggestopt; ik vond het veel logischer om boos te blijven. Maar dat stemmetje kwam wel steeds weer terug. Dat stemmetje komt hier uit”, verwijst ze naar de Bijbel waar in haar jeugd uit werd gelezen. “Het verhaal dat mij in beweging heeft gezet om te vergeven en om naar die gevangenis te gaan heet ‘Als de Heere wederkomt’. Er staat een mooi plaatje van iemand die een gevangene bezoekt… Dat plaatje staat erin voor mij. Je kunt blijven in de woede, in de boosheid en in de haat, maar dit verhaal vertelt precies het tegenovergestelde. Dat ik heb vergeven, heeft me gebracht dat ik weer gewoon ten volle kan leven.”

De Bijbel in het leven van BN’ers
In ‘De grootste Bijbel van Nederland’ hoort de kijker niet alleen verhalen uit het land. Ook is te zien welke betekenis de Bijbel voor enkele bekende Nederlanders heeft. Zo geven Sofie van den Enk, Leo Blokhuis, Astrid Kersseboom en Maarten van Rossem een verrassende inkijk geven in wat zij met de Bijbel hebben of hebben gehad.

Populairste Bijbelverhalen
Vierhonderd jaar geleden werd in Dordrecht de opdracht gegeven voor de eerste officiële Nederlandse Bijbelvertaling: de Statenbijbel. Naar aanleiding van dit jubileum liet de EO een groot, landelijk onderzoek doen naar de populairste Bijbelverhalen van Nederland. De top-5 populairste Bijbelverhalen wordt gedurende de uitzending op een muzikale manier onthuld door Willeke Alberti, Karin Bloemen, Jim Bakkum, Trijntje Oosterhuis en Dwight Dissels.


Foto: Digitaal Dagblad