Einde aan absurd hoge huren in winkelgebieden?

mainImage
Einde aan absurd hoge huren in winkelgebieden?

Er komt wellicht eindelijk een einde aan de absurd hoge huren als in winkelstraten als de Kleiweg, de Markt, Lange en Korte Tiendeweg. Ondernemers klagen al jaren dat in deze gebieden de huren extreem hoog zijn.

Gemeenten moeten namelijk de mogelijkheid krijgen extreme huurstijgingen in de vrije sector aan banden te leggen. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) wil dat mogelijk maken. Ze komt daarmee tegemoet aan een breedgedragen roep uit de Tweede Kamer.

Momenteel bestaan er geen beperkingen voor huurprijzen in de vrije sector. Vooral in grote steden als Amsterdam en Utrecht zijn veel huurwoningen de afgelopen jaren extreem duur geworden.

Het gaat de minister er om ,,excessen’’ te voorkomen. Het maximum zou niet gelden voor bestaande huurders, maar bij de intrek van een nieuwe bewoner zou de huurprijs opnieuw moeten worden bekeken.

De maximale huur zou worden bepaald op basis van een percentage van de WOZ-waarde van de woning, schrijft Ollongren aan de Tweede Kamer. Om welk percentage het daarbij gaat, is nog onduidelijk. Dat moet de komende tijd worden uitgewerkt.


Foto: Digitaal Dagblad