Eén koopzondag per maand trekt veel minder bezoekers

mainImage
Eén koopzondag per maand trekt veel minder bezoekers

Steden die altijd een koopzondag hebben, worden relatief beter bezocht dan centra met een periodieke koopzondag. Centra die elke week een koopzondag hebben, trekken die dag tweederde van het aantal bezoekers op zaterdag, waar de andere groep het met de helft moet doen. Dat blijkt uit een analyse van Locatus.

De marktonderzoeker heeft de cijfers over het eerste half jaar vergelijken. Daarbij zijn die van centra met elke zondag koopzondag, zoals Amersfoort, Groningen en Roermond, afgezet tegen plaatsen met een periodieke koopzondag, waaronder Assen, Lelystad en Sittard.

Uit de resultaten blijkt volgens Locatus – in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt – niet dat een zondagsopenstelling voor minder bezoekers op de voorafgaande zaterdag zorgt. De zaterdagen waarop een koopzondag volgt, zijn vier procent drukker dan op andere zaterdagen in de maand.

Dat een incidentele koopzondag relatief veel minder bezoekers trekt, komt volgens onderzoeksdirecteur Gertjan Slob onder meer doordat mensen niet weten wanneer de winkels wel en niet geopend zijn. Ook zijn centra die alle zondagen open zijn veel meer een ‘shopping destination’, stelt hij. ,,Waarschijnlijk is zondag nog veel meer een dag voor recreatief winkelen dan de zaterdag. De echte shopping destinations trekken dan relatief nog meer bezoekers dan op zaterdagen.”

Koopzondagen vrij laten
De S.O.G., de ondernemersvereniging van de Goudse binnenstad, pleit mede daarom al jaren bij de politiek om koopzondagen vrij te laten. ,,Ondernemers zijn heus wel bekwaam om zelf te kunnen bepalen of ze op een zondag open gaan of niet. Bovendien is het niet uit te leggen dat bijvoorbeeld exploitanten van horecazaken wel hun eigen openingstijden mogen bepalen en winkeliers die schoenen of andere mode verkopen niet", zo zegt secretaris Karel Baarspul.

Ook bij de afgelopen verkiezingen is dat pleidooi herhaald. Dat heeft er toegeleid dat het aantal koopzondagen is uitgebreid naar 26.

Overigens laat de huidige regeling rond koopzondagen in de Goudse binnenstad wel toe dat veel meer winkels alle zondagen open mogen dan zij zich mogelijk realiseren. Zo mogen onder meer alle levensmiddelenwinkels, parfumerieën, slijterijen, verkopers van wijn en rookwaren en ook alle kappers open. ,,Waarom die winkels dan toch niet open zijn, is onbekend", zo vraagt Baarspul zich af.


Foto: Digitaal Dagblad