Droge en zonnige herfstdag

mainImage
Droge en zonnige herfstdag
Donderdag brengt een zonnige en droge herfstdag. De maximumtemperatuur ligt rond de 13 graden. In de ochtend is het droog en zijn er wolkenvelden en opklaringen. Later op de ochtend gaat op steeds meer plaatsen de zon schijnen. Dat zet zich door in de middag. Het blijft droog en de zon schijnt volop. Het wordt bijna overal 13 graden, met uitzondering van het uiterste noorden, waar het een graadje kouder wordt. Er waait een matige zuid- tot zuidwestenwind. Vrijdag is eenzelfde type dag. In de loop van de dag komt er wel meer bewolking en aan zee gaat het harder waaien. In het weekend wordt het nat en wisselvallig. De thermometer blijft stabiel 13 graden aangeven.

Vanochtend zijn er zonnige perioden en stapelwolken. In de loop van donderdagmiddag wordt het alsmaar zonniger. Met 14 graden Celsius blijft de maximumtemperatuur boven normaal. De wind wordt is de loop van de dag zuidwestelijk en is matig van kracht (3 à 4 Beaufort). Aan het eind van de middag krimpt de wind naar zuidoostelijke richtingen en neemt in de loop van de avond af naar (zeer) zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort.

Vrijdag start de daglichtperiode overwegend bewolkt, maar de kans op neerslag is zeer klein. regen. In de loop van vrijdagochtend begint het op te klaren en is het half bewolkt, waardoor de zon regelmatig in het regionale weerbeeld verschijnt. Vrijdagmiddag is er veel ruimte voor de zon en aan het eind van vrijdagmiddag is het zelfs vrij zonnig. Vrijdagavond neemt de bewolking snel toe, de toenemende invloed van een lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan is hiervan de oorzaak. Tot ver in de avond blijft het droog, daarna volgt er lichte regen. De maximumtemperatuur ligt in de Goudse regio om en nabij 13 graden Celsius. Er waait een matige zuidenwind, windkracht 3 Beaufort.

In de nacht naar zaterdag valt er regen van betekenis. Voor Gouda wordt circa 7 mm. regen verwacht, dit is circa 8 liter op een vierkante meter. De zuidelijke wind neemt iets in kracht toe en wordt matig, windkracht 4 Beaufort. Door een dik pakket bewolking en de neerslag koelt het niet veel verder af dan 9 graden Celsius.

In het weekend is het wisselvalliger dan de voorgaande dagen. Zaterdag valt er tijd tot tijd lichte, soms (mot)regen. De neerslaghoeveelheid zal overdag circa 4 mm. bedragen. De middagtemperatuur ligt zaterdag rond 14 graden Celsius. Zondag is het een fractie zachter met circa 15 graden Celsius. Het is dan overwegend bewolkt, de zon zal sporadisch te zien zijn. De wind ruimt van zuid naar zuidwest en is over het algemeen matig, windkracht 3 à 4 Beaufort. Zondagavond neemt de wind ietwat toe en wordt vrij krachtig, windkracht 5 Beaufort. Windvlagen tot 60 km./uur zijn dan mogelijk!

Maandag en dinsdag is het overwegend bewolkt en is het licht wisselvallig (meestentijds droog). De minima liggen rond 8 graden Celsius, de maxima komen rond 14 graden Celsius uit. De wind waait uit richtingen tussen zuid en zuidwest en is over het algemeen matig, windkracht 3 à 4 Beaufort.

Volgende week woensdag tot en met volgende week zaterdag is het overwegend zonnig bij middagtemperaturen van om en nabij 13 graden Celsius. In de nachten schommelen de minima rond 8 graden Celsius. De zuidoostenwind is zwak tot matig, windkracht 2 à 3 Beaufort. Dit beoogde fraaie najaarsweer heeft te maken met een verwachte Omega-blokkade in diverse weermodellen.Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda


Foto: Digitaal Dagblad