Doif is dood

mainImage
Doif is dood

'Doif is dood', is een gevleugelde uitspraak van conferencier Toon Hermans uit De auditie: De duif is dood.

We moesten er meteen aan denken toen we de foto en tweet van onze citywatcher Raymond Aarsman voorbij zagen vliegen.

De aanleiding is wat minder leuk. Een Gouwenaar schoot de duif rond Koningsdag dood door mogelijk een luchtbuks. Dat gebeurde aan de Westerkade. Een getuige heeft de politie ingelicht en er is aangifte. Of de dader is aangehouden, is niet bekend.
Het is overigens al de tweede duif die Raymond voor ons heeft geschoten. Figuurlijk dan. Zie hieronder een prachtig beeld en compositie van de dode doif op de koude stenen van de Wijdstraat.https://www.youtube.com/watch?v=ZnoFCtvu0Pc

De auditie: De duif is dood. Eén van de mooiste conferences, die Toon Hermans heeft gemaakt, gaat over de Duits-Nederlandse goochelaar Charles Hartman. De sketch dateert uit 1966 en is voor velen van ons onvergetelijk.


Uitspraken als 'Dankuwel alstublieft' en 'Doif is dood, de doif heeft te lang in het zwarte doosje gezeten' zijn niet meer uit onze geheugen weg te branden.

Auditie
Het gaat om een auditie, die goochelaar Hartman doet bij de arrogante TV-producent Jack Bemelmans. Hartman's eenvoudige presentatie wordt een complete afgang. Maar met de slotzin slaat de underdog grandioos terug.


Foto: Digitaal Dagblad