Dit zet zoden aan de dijk...

mainImage
Dit zet zoden aan de dijk...

De voormalige Koudasfaltfabriek aan de Hollandsche IJssel moet een 'levendige en groene plek worden waar mensen kunnen werken, verblijven en recreëren en waar maatschappelijke initiatieven volop de ruimte krijgen', zo stelde stichting GOUDasfalt in juli 2016 bij de aanvang van de verhuur van het terrein en het ontvouwen van haar plannen met het robuuste fabrieksterrein.

Eerlijk is eerlijk: aan dat idee en die plannen moesten de mensen achter de stichting en haar sympathisanten in de beginfase ook even wennen. Er ging in de aanloopfase en aanvangsfase veel fout. Met name rond de procedures en de vergunningen. Veel plannen stierven daardoor een vroegtijdige dood. Maar we zijn weer een paar jaar verder en de stichting een paar jaar wijzer. Veel plannen zijn of wordt nieuw leven in geblazen. Er komt nu veel van de grond. Neem de Warmoezerij (de groente- en fruitkwekerij op GOUDasfalt), de huisvesting van de scouting, stadsbierbrouwerij De Goudsche Leeuw, Rechtstreex, Depot24, Chef Unlimited en niet te vergeten het komende stadsstrand en strandpaviljoen.

Met veel energie en inzet gaan veel Gouwenaars aan de slag om er wat moois van te maken. Het silhouet van de IJsseloever tegenover het centrum van Gouda is radicaal veranderd. Het terrein van de voormalige Koudasfaltfabriek tegenover de Goudse binnenstad gaat een nieuw leven tegemoet, met een stadsstrand, kleinschalige evenementen, stadslandbouw, bedrijvigheid noem maar op. Geen broedplek of plaats, maar een levendige ‘broedoever’ moet de nieuwe ‘place to be’ worden voor alle Gouwenaars. Voormalige asfaltcentrale Koudasfalt wordt in de komende drie jaren omgevormd tot een plek waar innovatieve Stadmakers mooie dingen kunnen creëren voor en samen met de bewoners van de stad.

Kortom: stichting GOUDasfalt zet zoden aan de dijk. Dat deed ze afgelopen weekeinde ook letterlijk.
 


Foto: Digitaal Dagblad