Gouds Dagblad | Dichter van Dienst voor Eenzame Uitvaart

Dichter van Dienst voor Eenzame Uitvaart

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Het Dichter van Dienst-concept. Hierbij wordt een dichter ingezet die een gedicht voorleest bij de begrafenis van een eenzame dode, iemand zonder familie of ander netwerk. Amsterdam en Utrecht hebben het al, Gouda heeft het nu ook.

Het idee komt van de stadsdichter van Gouda, Joost Reichenbach, en wordt gecoördineerd in samenspraak met de gemeente en uitvaartverzorger Monuta.

Reichenbach bracht het nieuws zelf op Twitter, eens niet in dichtvorm dit keer.
'BREAKING NEWS: vanaf vandaag bestaat in Gouda het Dichter van Dienst-concept; een dichter die een gedicht voorleest bij de begrafenis van een eenzame dode. Gecoördineerd in samenspraak met de gemeente en met uitvaartverzorger Monuta. Als Stadsdichter zal ik de coördinatie doen, in samenspraak de dichters Jeffrey van Geenen en Chris Bellekom en andere dichters kunnen zich er voor aanmelden'.

'Omdat het niet gaat om heel veel gevallen in Gouda, slechts een of twee per jaar, is een grote groep niet nodig. Maar fijn als andere dichters zich ook - al was het maar op moreel vak - aanmelden. Fantastisch van de gemeente Gouda en ook van Monuta, want zo krijgt elke overledene de eer die hij of zij verdient...

Voor het Goudse Dichter van Dienst-concept zocht ik advies bij de dichter F. Starik, de grondlegger van het concept in Amsterdam. Hij werd in binnen- en buitenland het gezicht van de Eenzame Uitvaart. Een maand na dit mailtje, overleed Starik zelf...'Joost Reichenbach, Stadsdichter Gouda, draagt daarom het Goudse Dichter van Dienst concept op aan F. Starik.

 


Foto: Digitaal Dagblad