De Theaterbakkerheij begint cultuurhuis

mainImage
De Theaterbakkerheij begint cultuurhuis

De Theaterbakkerheij, bekend van de musicals Titanic en Troje, begint een nieuw cultuurhuis met theaterzaal aan de Gouderaksedijk. Zo heeft Ruud Bakker, met Inge Bos en John de Heij de drijvende krachten achter De Theaterbakkerheij, bekend gemaakt. De bedoeling is dat het nieuwe culuurhuis, na een grondige verbouwing van het pand, oktober dit jaar open gaat.

Het cultuurhuis komt naast GOUDasasfalt, in het pand waar voorheen een interieurbouwer Kees Tamse en architect Gilles De Jonge zaten. Tot 1997 was Doeland gebruiker en eigenaar. Het cultuurhuis krijgt een theaterzaal met tribune en balkon voor in totaal 150 stoelen, een horecagedeelte, een kap- en grimeruimte, en een vergaderzaal.

Initiatiefnemer is Ruud Bakker, tevens de voorzitter van de stichting De Theaterbakkerheij. Bakker heeft het pand voor 1/3 aangekocht. Goed voor 420m2 en met de eerste verdieping erbij zelfs 600 m2. 2/3 van het pand is in de verhuur bij Jacob de Boer. Gisteren maakten de twee nieuwe buren kennis met elkaar en afspraken. ,,We kunnen sowieso van elkaars parkeerplaatsen gebruik maken. Zo ook van de parkeerplaatsen bij de Goudse Accu Centrale. Bij grotere voorstellingen kunnen we zeker ook gaan praten met GOUDasfalt. Dan denk ik ook meteen aan voorstellingen buiten, in de open lucht. GOUDasfalt is daar natuurlijk een ideale plek voor", aldus Bakker.

Bakker was tot voor twee jaar terug directeur van de Vereniging van Keurslagers, maar hij wil zich nu helemaal toeleggen op zijn passie: cultuur, met in het bijzonder theater en musicals. Bakker speelde zelf ook mee in zijn eigen producties Titanic en Troje. Verder is Bakker zeer actief bij de voetbalvereniging Jodan Boys, onder meer voor de sponsorcommissie.

Maar voorlopig heeft hij even zijn handen vol aan de verbouwing. ,,We hebben het pand 2 juli aangekocht. En daarvoor zijn we, met permissie van de eigenaar, al met de verbouwing begonnen. ,,De verbouwing is in volle gang. Sterker nog: deze week ronden we de afbouw af. De komende maanden staan in het teken van de opbouw en de voorzieningen. Het gaat mooi worden, dat kan ik je verzekeren...", aldus Bakker.Hoofdhuurder van het nieuwe theatercomplex wordt uiteraard De Theaterbakkerheij. De missie van De Theaterbakkerheij is om theatervoorstellingen te maken met een mix van amateurspelers en professionele medewerkers die begeleiden en opleiden. Met de grote producties Titanic en Troje liet en laat de stichting al zien waar dat toe kan leiden en waar zij toe in staat is. Producties waar twee jaar aan gewerkt is en die volle zalen trokken en trekken. Troje is begin september nog te zien in De Goudse Schouwburg. De voorverkoop daarvan loopt ook zeer voorspoedig.

Volgens Bakker is het streven ook veel kleine theaterproducties op de planken te brengen. Daarvoor is het nieuwe cultuurhuis uitermate geschikt. De Theaterbakkerheij gaat de ruimten verder gebruiken om te repeteren. Volgens Bakker kunnen de ruimten in het gebouw daarnaast worden gehuurd door bijvoorbeeld koren en andere verenigingen op het gebied van muziek, zang en dans en voor uiteenlopende activiteiten. ,,En daar is behoeften aan. Ik sprak net nog een partij die graag van de ruimten gebruik willen maken. We houden het laagdrempelig, gezellig en betaalbaar. Dat moet iedere culturele vereniging in Gouda en omstreken aanspreken..."


Foto: Digitaal Dagblad