Buren krijgen verlicht Van Gogh-citaat

mainImage
Buren krijgen verlicht Van Gogh-citaat

Reeuwijkers en met name degenen die de Van Goghstraat passeren, kunnen vanaf woensdag 28 november tot en met 6 december genieten van een opgelicht citaat van de beroemde schilder.

In 24 steden met Van Gogh-straten door heel Nederland verlichten lantaarnpalen citaten van de schilder uitgezocht door bekende Nederlanders. De actie is georganiseerd door het Van Gogh Museum en is eerder deze maand begonnen in Amsterdam.

In Reeuwijk kunnen mensen een citaat vinden dat is uitgezocht door singer-songwriter Lucky Fonz III, namelijk: 'Als ik geen andere gekken van nabij had gezien, had ik het nooit afgeleerd om er altijd aan te denken.' Lucky Fonz III: 'De brieven van Van Gogh breken met het romantische clichébeeld dat we van hem hebben. Je leert de mens achter de kunstenaar echt kennen. En herkent heel veel emoties.'

Van Gogh beter begrijpen
Axel Rüger, directeur van het Van Gogh museum: ,,Het Van Gogh Museum bezit het leeuwendeel van de brieven, meer dan 800, die Vincent van Gogh voornamelijk schreef aan zijn broer Theo. De brieven zijn een belangrijke bron om Van Gogh beter te begrijpen, als kunstenaar en als mens. Hij schreef niet alleen over zijn schilderijen en wat hij wil bereiken als kunstenaar, maar ook over zijn visie op leven en dood, zijn worsteling met eenzaamheid en zijn behoefte aan liefde en verbintenis. Dat zijn onderwerpen waar iedereen zich mee kan identificeren, ze hebben nog steeds een enorme relevantie."

Behalve de uitgelichte Van Gogh-straten kunnen Van Gogh-liefhebbers ook genieten van een podcastserie, waarin de beroemdheden de brieven voorlezen en hun licht over de tekst laten schijnen. Aan de serie deden behalve Lucky Fonz III ook Loes Luca, Adriaan van Dis, rapper Akwasi en actrice Nazmiye Oral mee.


Foto: Digitaal Dagblad