Bouwer Driestar College failliet

mainImage
Bouwer Driestar College failliet

Na conflicten met de twee enige opdrachtgevers, waaronder het Driestar College, is het Eindhovense bouwbedrijf CECBouw failliet verklaard. Het bedrijf verloor vorige week een kort geding dat het had aangespannen tegen het Driestar College. De dag erna werd het bedrijf failliet verklaard. Ook in Bergen op Zoom waren er problemen met een bouwproject.

Het Driestar College had geen geduld meer met de huidige aannemer, bouwbedrijf CEC uit Eindhoven, omdat die verantwoordelijk zou zijn voor vertragingen bij de nieuwbouw. Dat conflict escaleerde tot een rechtszaak. Voor de Haagse rechtbank eiste het aannemersbedrijf dat ze alsnog de bouw mag voltooien. Ook zou Driestar College 1,2 miljoen euro aan haar moeten betalen, voor werkzaamheden die al waren verricht. Zolang die rekening niet was betaald, weigerde CEC de sportzaal aan Driestar College over te dragen. Het Driestar College weigerde de openstaande rekening van 1,2 miljoen euro te betalen, omdat er veel werkzaamheden van de aannemer worden overgedaan. Zo zijn de tegels verkeerd gezet en zijn er problemen met de brandveiligheid.

Vorige week oordeelde de rechter dat het Driestar College binnen één week de beschikking moest krijgen over een gymlokaal van de nieuwbouw dat CECBouw gesloten hield. De rechter gaf het Driestar College ook toestemming om een nieuwe aannemer in de armen te nemen voor de nieuwbouw van zijn accommodatie aan het Ronsseplein. De rechter bepaalde verder dat Driestar College een achterstallige betaling van 1,2 miljoen euro niet hoefde te betalen. Dat bleek de nekslag voor bouwbedrijf CECBouw.

Het aannemersbedrijf tekende op 2 december 2016 de overeenkomst met het Driestar College voor enkele nieuwe lesgebouwen en een sportzaal. Het was de bedoeling dat de nieuwe accommodatie bij de start van het nieuwe schooljaar 2017-2018 gereed zou zijn. Die datum is bij lange na niet gehaald. Daarom verbrak de school onlangs de samenwerking met het aannemersbedrijf.

Volgens het aannemersbedrijf CEC was de vertraging de schuld van het schoolbestuur. Dat zou de onderneming niet goed geïnformeerd hebben over de grondwaterstand. Op de bouwplaats moest veel meer water worden weggepompt dan verwacht, en constructies moesten worden aangepast.

De rechter oordeelde echter dat de vertraging niet de schuld is van de school. Het bouwbedrijf zou toch geweten hebben van de problemen met de grondwaterstand. Verder meende de rechter dat het bouwbedrijf de nieuwe sportzaal, die gedeeltelijk klaar is, moest overdragen aan de school. De rechter vond dat leerlingen van het Driestar College niet de dupe mogen worden van het betalingsconflict tussen de school en het Eindhovense bouwbedrijf. Zij moeten gewoon gymles hebben.

Zie ook goudsdagblad.nl/bouwstrop-voor-driestar-college/


Foto: Digitaal Dagblad