De rechtbank in Den Haag heeft dinsdag Marian den O., een 58-jarige vrouwelijke buschauffeur, veroordeeld tot een boete van 500 euro wegens betrokkenheid bij een dodelijk ongeval in april 2018 in Gouda.
Bij dat ongeval op de Thorbeckelaan kwam de 14-jarige Rhodé Zondag uit Woerden om het leven. Het meisje kwam destijds net uit school, het Driestar College in Gouda. De bus raakte haar fiets.
De rechter vindt dat de buschauffeuse op de plek van het ongeluk niet had mogen inhalen. Door twee naast elkaar rijdende fietsers op een smal weggedeelte in te halen, heeft de buschauffeur ’’een inschattingsfout” gemaakt, oordeelt de rechtbank. ”Als ervaren buschauffeur had ze moeten zien dat de weg te smal was om de scholieren in te halen.”
De buschauffeur heeft zich volgens de rechter schuldig gemaakt aan een ”overtreding”, maar wordt vrijgesproken van een “misdrijf”. Juridisch weegt een misdrijf zwaarder dan een overtreding. De rechtbank vindt niet dat de vrouw ”ernstige onvoorzichtigheid” kan worden verweten.
Aanmerkelijk lager
De straf valt aanmerkelijk lager uit dan de eis van het openbaar ministerie (OM) twee weken geleden. Het OM eiste toen tegen de buschauffeur 240 uur werkstraf en een rij-ontzegging van vijftien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk.
In het vonnis staat de rechter ook stil bij de specifieke verkeerssituatie op de Thorbeckelaan in Gouda. ”De Thorbeckelaan is een vrij drukke weg met intensief verkeer. In 2015 is de weg gereconstrueerd en is de middengeleider breder gemaakt om het oversteken makkelijker te maken. De rijbaan en de fietsstrook zijn toen versmald, waardoor de weginrichting niet langer voldoet aan de daarvoor geldende normen. Door de inrichting van de weg met een rijbaan en een gemarkeerde fietsstrook wordt de indruk gewekt dat de weg ter plaatse voldoende ruimte biedt om op de fietsstrook rijdende fietsers in te halen. Dat laat echter de eigen verantwoordelijkheid van de buschauffeur onverlet.” Kortom, de rechter vindt dat Den O. de situatie beter had moeten inschatten
Verkeerssituatie
Tijdens de zitting van twee weken geleden bleek dat de Thorbeckelaan in 2015 is aangepast en dat toen de weg te smal is gemaakt. Uit metingen van de politie kwam naar voren dat de fietsstrook op die plek op de Thorbeckelaan 154 cm is. De norm voor zo'n fietsstrook is 170 cm. Ook is de rijstrook smaller dan de richtlijnen van de overheid. In 2015 is een bredere middenberm aangelegd door de gemeente Gouda. Volgens de rechters lijkt het haast onmogelijk om daar met een bus niet over de fietsstrook te rijden. Het OM heeft de gemeente daarom dringend geadviseerd om er iets aan te doen aan de verkeerssituatie aldaar. ”Momenteel verkent de gemeente wat de mogelijkheden voor verbetering ter plekke zijn. De komende tijd wordt er een ontwerp uitgewerkt waarbij ook de kosten in beeld worden gebracht”, zo reageert de gemeente Gouda.
Domineesdochter
De 14-jarige Rhodé Zondag uit Woerden kwam op 16 april 2018 bij een tragisch verkeersongeval op de Thorbeckelaan in Gouda om het leven. Zondag was op weg naar huis, na een schooldag op het Goudse Driestar College, waar ze in de tweede klas van het vwo zat. De domineesdochter uit Woerden fietste over de Thorbeckelaan toen zij door nog onbekende oorzaak onder een voorbij rijdende streekbus terecht kwam. Hulpdiensten waren snel ter plaatse en hebben het slachtoffer nog gereanimeerd. Zij overleed ter plaatse aan haar verwondingen.
Na nader onderzoek naar de toedracht van het ongeval besloot het Openbaar Ministerie (OM) de buschauffeuse strafrechtelijk te vervolgen. De vrouw uit Krimpen aan den IJssel werd dood door schuld ten laste gelegd. Volgens officier van justitie M. Ariese reed de Arriva-buschauffeur, die dertig jaar ervaring had, „onoplettend en aanmerkelijk onvoorzichtig” op het moment van de aanrijding met de scholiere op de Thorbeckelaan in Gouda. Daarbij raakte een spiegel van de bus het stuur van de fiets van Rhodé Zondag.
Ds. W. A. Zondag, de vader van Rhodé, kwam twee weken geleden ook aan het woord in de rechtbank, zo meldt het AD Groene Hart. ”Wij hebben geen rancune”, zei ds. Zondag, predikant van de gereformeerde gemeente in Woerden. ”We zien de chauffeuse niet als crimineel, we willen vergeven, maar vergeven vraagt wel erkennen van schuld. Dat is hier op zijn plek.”
De advocaat van de buschauffeur vroeg vrijspraak. Ze zei dat de buschauffeuse niet te hard had gereden en niets had gedronken. Maar dat de vrouw een inschattingsfout had gemaakt met dramatische gevolgen. De advocaat stelde dat de bewuste weg niet aan de wettelijke normen voldeed en sprak van een ”rampjaar” voor de vrouw. Eind vorig jaar overleed de echtgenoot van de vrouwelijke chauffeur.
Het meisje is de dochter van predikant Wijnand Zondag, die het weekend voor het overlijden van zijn dochter in de Woerdense Bethlehemkerk nog preekte over de wil van God en hoe daarmee in het reine te komen wanneer je een geliefde zoals een kind verliest.