Blijdschap bij beetje regen op dag droogterecord

mainImage
Blijdschap bij beetje regen op dag droogterecord

Blijdschap na wekenlange droogte en zomerhitte: het regende woensdagmorgen een beetje in Gouda!

Na weken van aanhoudend warm en droog zomerweer is het woensdagochtend op verschillende plekken in Gouda gaan regenen. Dat gebeurt precies op de dag dat het droogterecord uit 1976 werd verbroken.

1976 stond tot nu toe in de boeken als het droogste jaar ooit gemeten. Dat 42 jaar oude record is nu gebroken: het neerslagtekort - een indicatie van de droogte die wordt berekend aan de hand van het verschil tussen verdamping en neerslag - is gestegen tot maar liefst 261 millimeter, tegen 257 millimeter in 1976.

In Gouda werd verrast en blij gereageerd op de eerste regendruppels. Op sociale media worden filmpjes gedeeld van dit 'bijzondere natuurfenomeen': druppels op tuintafels, spetters op autoruiten en vochtig asfalt.
In de tweede helft van woensdagochtend komt er geleidelijk meer ruimte voor de zon. In de middag zijn er evenals dinsdag flinke zonnige perioden, omdat de hitte opnieuw voor convectieve bewolking (Cumulus Humilis en Cumulus Mediocris) zorgt. Het wordt opnieuw een tropische zomerdag met maxima rond 32 graden in Gouda en de omliggende dorpen. De noordenwind is in de ochtenduren (zeer) zwak, windkracht 1 tot 2 Beaufort. In de loop van de middag neemt de wind toe naar matig, windkracht 3 Beaufort.

Woensdagavond (tot aan zonsondergang) lossen de stapelwolken door het wegvallen van de convectie op en verloopt de avond zonnig. Het koelt uiterst traag af. Rond zonsondergang (21.40 uur) is het in de Goudse regio nog zomers warm met maxima rond 25 graden. Tijdens de nacht naar donderdag daalt de temperatuur langzaam verder naar een laagste waarde van 20 graden.

Donderdag schiet de temperatuur zeer snel omhoog naar tropische waarden. Het wordt heet met circa 35 graden Celsius in Gouda. De zon schijnt uitbundig en het blijft droog. Er waait een zwakke tot matige oostenwind  (2 tot 3 Beaufort).

De nacht naar vrijdag wordt opnieuw een zogenaamde tropennacht met minima van 22 graden Celsius. Eigenlijk is 22 graden Celsius de normale maximumtemperatuur in de derde decade van juli. We spreken van een tropennacht wanneer het niet afkoelt tot onder 20 graden Celsius.

Na een zeer warme nacht stijgt de temperatuur vrijdagochtend al snel richting 30 graden. Volgens de laatste berekeningen gaat de temperatuur rond 11.00 uur al 30 graden bereiken. Vrijdagmiddag wordt het opnieuw circa 35 graden Celsius in Gouda. De dag verloopt uiterst zonnig, maar tegen de avond is er ten zuidwesten van Gouda al bewolking te zien. ’s Avonds breidt de bewolking uit over de Goudse regio en stijgt de kans op regen- en onweersbuien. Er waait een zwakke tot matige zuidoostelijke wind, windkracht 2 tot 3 Beaufort.

In de nacht naar zaterdag en zaterdag overdag kunnen verspreidt over het Groene Hartgebied enkele regen- en onweersbuien vallen. Een einde aan de langdurige extreme droogte maken de buien niet, maar een eventuele plensbui kan wel wateroverlast veroorzaken. De keiharde, droge bodem neemt regenwater moeilijk op. De ergste hitte wordt tijdelijk verdreven. Hoe snel dit gaat is op dit ogenblik nog niet te zeggen. In de Goudse regio wordt het volgens de allerlaatste verwachting 26 graden. Indien de hitte langer aanwezig blijft wordt het nog een aantal graden warmer en moeten we denken aan een graad of 28.

Zondag zijn de buien alweer verleden tijd. Met veel ruimte voor de zon en met name in de ochtend nog enige bewolking wordt het 28 graden in Gouda.

Na het weekend keren de tropische temperaturen terug. Het wordt dan 31 tot 34 graden. De kans op neerslag is zeer klein. De droogte wordt daarmee nog ernstiger. De wind is zwak (windkracht 2 Beaufort) en noordwestelijk op dinsdag. Volgende week woensdag ruimt de wind naar het noorden om vervolgens volgende week donderdag uit het oosten te waaien.Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda


| Foto: Digitaal Dagblad