Behoud en onderhoud fruitbomen Bloemendaalseweg veilig gesteld

mainImage
Behoud en onderhoud fruitbomen Bloemendaalseweg veilig gesteld

De Vereniging Bescherming Bloemendaalseweg blijft de fruitbomen langs de Bloemendaalseweg onderhouden. De Vereniging Bescherming Bloemendaalseweg en de gemeente Gouda sluiten op 26 mei sluiten een overeenkomst over het onderhoud van de hoogstamfruitbomen in de boomgaarden langs de Bloemendaalseweg.

Al enkele jaren onderhoudt de Vereniging Bescherming Bloemendaalseweg de zogeheten hoogstamfruitbomen die de gemeente in boomgaarden langs de Bloemendaalseweg heeft. De ongeveer 15 vrijwilligers van de Vereniging hebben een speciale cursus gevolgd om het onderhoud goed uit te voeren. Tot 1 januari 2018 was Cyclus verantwoordelijk voor het beheer van de gemeentelijke bomen, nu heeft de gemeente die verantwoordelijkheid weer zelf. Omdat de Vereniging het onderhoud zo goed heeft uitgevoerd, wil de gemeente dit graag bij de Vereniging houden.

Op zaterdag 26 mei, ter gelegenheid van de Goudse Hofstedendagen, zullen wethouder Tierry van Vugt en voorzitter Gijs de Man van de Vereniging de overeenkomst ondertekenen waarmee de overdracht van het onderhoud wordt beklonken. Deze feestelijke gebeurtenis vindt plaats om 11u30 uur in de boomgaard naast de woonboerderij van de beeldende kunstenaars Carla Rodenberg en Gerard Bakker, Bloemendaalseweg nummer 66.

Oudersvrucht
De fruitbomen van de gemeente in de boombaarden langs de Bloemendaalseweg zijn zogeheten hoogstamfruitbomen. Dit betekent dat de eerste zijtakken van de bomen pas op een hoogte van ongeveer twee meter zitten. Schapen en koeien kunnen er dus onderdoor lopen. De bomen zijn in het algemeen van oude rassen en vele hebben een leeftijd van wel 50 jaar. In totaal onderhoudt de Vereniging ongeveer 150 van bomen. 15 vrijwilligers geven de bomen jaarlijks mest, samen met cliënten van de zorgboerderij Oudersvrucht. Verder snoeien zij in de winter en in de zomer de bomen. Natuurlijk wordt het fruit ook geoogst. Dit gebeurt vanaf juli, ook samen met clienten van de zorgboerderij. Het fruit wordt in de winkel van de Zorgboerderij, Bloemendaalseweg nummer 50, verkocht. Voor de vrijwilligers staat de zorg voor de fruitbomen voorop, maar gezelligheid en saamhorigheid vinden ze nét zo belangrijk.

De vrijwilligers van de Vereniging kunnen zeker versterking gebruiken. Ervaring is niet nodig en je hoeft natuurlijk niet aan de Bloemendaalseweg te wonen. Je kan je aanmelden via de website van de Vereniging www.vbb-bloemendaalseweg.nl/ (zie ‘contact’ op de homepagina).

 


Foto: Digitaal Dagblad