Barbecue-protestactie Pegida loopt met sisser af

mainImage
Barbecue-protestactie Pegida loopt met sisser af

De aangekondigde barbecue-protestactie in Gouda van de anti-islamgroep Pegida liep gisteravond met sisser af. Er was uit voorzorg heel veel politie op de been om de mogelijke actie in goede banen te leiden. Maar uiteindelijk kwam alleen Pegida-voorman Edwin Wagenveld opdagen. Met Nederlandse vlag met opschrift 'No Islam just Freedom' deelde hij worst uit voor de moskee op de Raam.
De anti-islambeweging Pegida kondigde voor 6 juni een betoging aan voor de moskee aan de Raam. Pegida wil(de) tijdens het avondgebed en de ramadan in Gouda (en nog vijf andere gemeenten) demonstratief het voor moslims verboden varkensvlees roosteren.  Dit met een barbecue tijdens de ramadan en het avondgebed.

Al had de organisatie van burgemeester Milo Schoenmaker te horen gekregen dat zij geen demonstratieve barbecue mocht houden voor de deur van de moskee aan de Raam, was Pegida toch voornemens naar Gouda te komen. Zo had de organisatie de politie laten weten. De gemeente Gouda was in ongewisse gelaten.

Burgemeester Schoenmaker: ,,Het recht op demonstreren is in Nederland een groot goed, waar ik als burgemeester pal voor sta. Ik heb dan ook serieus gekeken naar de aanvraag, hoewel de manier waarop men wil demonstreren haaks staat op waarden waar ik ook voor sta, zoals het zoeken van verbinding en het tegengaan van polarisatie. Maar een betoging moet wel veilig kunnen verlopen, voor zowel demonstranten als omstanders. De locatie die Pegida heeft aangedragen, biedt hiervoor naar mijn mening en die van de politie onvoldoende waarborgen. Naast het feit dat de verkeersveiligheid in het gedrang komt, vinden er rioolwerkzaamheden plaats waardoor de straat open ligt. Ik sta dan ook niet toe dat de voorgenomen actie voor de deur van de moskee plaatsvindt.”

Burgemeester Milo Schoenmaker bood het plein achter de Agnietenkapel als alternatieve protestlocatie aan. Daar had zich rond vijf uur al de nodige politie-eenheden verzameld. Zo ook - uit voorzorg - bij de moskee aan de Raam en die aan de Dunantsingel.

Op de laatste locatie trok de aanwezigheid van de politie veel bekijks. Daar was rond 21u00 even een gespannen sfeer met aanloop van moskeegangers, nieuwsgierigen en 25 politieagenten. Er gingen daarbij vijf vuurpijlen de lucht in. Rond 21u45 werd één persoon aangehouden nadat er met illegaal vuurwerk was gegooid.Voetnoot: Gouds Dagblad heeft in een eerdere versie van dit item gemeld dat de cameraman op de frontfoto bij Pegida hoorde. Dat is geenszins het geval. Wij bieden onze verontschuldigingen aan voor het misverstand.


| Foto: Digitaal Dagblad