Baby-otter gespot bij Reeuwijkse Plassen

2 December 2019, 17:45 uur
Algemeen

"Met trots kan ik melden dat we in ieder geval één babyotter hebben in 't Reeuwijkse. Van het voorjaar de eerste waarneming op beeld na 50 jaar van een volwassen dier. En dan nu al dit! Een moeder met een jong!", zo maakte boswachter Peije 't Lam van de Reeuwijkse Plassen zojuist bekend.

De otter wint langzaam aan terrein. Eind november werd officieel bekend dat het beestje zijn vleugels heeft uitgeslagen naar de Reeuwijkse Plassen. Daar waren sporen van een ottervrouwtje gevonden, melden blije boswachters van Natuurmonumenten.

Eigen territorium
Uit DNA-onderzoek blijkt dat het dier in de Nieuwkoopse Plassen is geboren. Boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten was zo trots als een pauw dat 'zijn' otter is verkast naar een ander gebied. "We weten dat otters na een jaar op zoek moeten naar een eigen territorium en dat Reeuwijk daar geschikt voor is. We vermoedden al dat de eerder gespotte otters in Reeuwijk uit Nieuwkoop afkomstig waren, dit vermoeden is nu bevestigd."

Otterteller Wijnand Dijkstra vond afgelopen winter otterpoep in de Reeuwijkse Plassen en liet dat onderzoeken door Wageningen University & Research. De poep bleek van een mannetjes- en vrouwtjesotter zijn. "En uit het onderzoek bleek dus dat van dat vrouwtje al eerder uitwerpselen zijn gevonden, maar dan in de Nieuwkoopse Plassen. Ze is dus zelfstandig naar de Reeuwijkse Plassen gegaan. Waarschijnlijk heeft ze ook succesvol de faunapassage onder de A12 gepasseerd."

'Beschuit met muisjes'
Volgens boswachter Peije 't Lam van de Reeuwijkse Plassen was het nu wachten op babyotters. "De enige manier om te weten of ze zich in het gebied voortplanten, is om jongen op camera vast te leggen. De dag dat er jonge otters op beeld verschijnen, zal ik beschuit met muisjes trakteren op kantoor. Het is echt een grote eer als er na tientallen jaren weer jonge otters door ons gebied rennen en zwemmen."

Dat wachten is beloond. En de medewerkers van Natuurmonumenten kunnen dus rekenen op beschuit met muisjes...

De otterverspreiding is volgens Natuurmonumenten onder meer te danken aan de aanleg van ottertunnels. Het zorgt ervoor dat het aantal otters in het Groene Hart zich langzaam maar zeker uitbreidt.