Augustus, maand van de wespen

mainImage
Augustus, maand van de wespen

Augustus… de maand van de wespen. Je ziet ze veel en overal. Goed om te weten wat te doen bij een wespensteek? Allergologe Anniek Ferket geeft advies:

Wat te doen bij een wespen- of bijensteek?
Als de angel in de huid zit, moet je deze er als het ware uit ‘strijken’. Eventueel kun je het gif er uitzuigen met een speciaal pompje dat te koop is bij de apotheek. Na de steek kan een zwelling volgen. Deze kan pijn doen en kan soms groter worden in de uren of dag na de steek. De zwelling kan zich dan bijvoorbeeld uitbreiden over de hele hand en/of onderarm. Op zich is deze reactie niet gevaarlijk. Het advies is om te koelen met bijvoorbeeld een ijspakking en eventueel kun je aspirine slikken om de klachten te verminderen. Als de klachten van de zwelling zeer hinderlijk zijn, kan je huisarts je eventueel een zalf voorschrijven (corticosteroidzalf) of een prednisonkuur geven.

Wat te doen bij een allergische reactie?
Het kan zijn dat je allergisch reageert op een wespensteek. Een allergische reactie kan voorkomen in verschillende vormen. Er kan sprake zijn van alleen jeuk en roodheid. Deze wespensteek behandel je op dezelfde manier als een steek waarbij geen allergische reactie optreedt (zie bovenstaande uitleg). Als er echter galbulten over het gehele lichaam ontstaan, is het advies om contact met de huisarts op te nemen. Echter kunnen er ook nog ernstigere klachten ontstaan, zoals zwellingen, misselijkheid, braken, licht in het hoofd, moeite met slikken, hese stem, kortademigheid, piepende ademhaling en soms zelf een lage bloeddruk en onwel wording. In deze gevallen is het advies de Spoedeisende Hulp te contacten.

Mocht je twijfelen over wat te doen, is het advies om de huisarts te contacten.

In sommige gevallen zal bij een allergische reactie gestart worden met immunotherapie. Hierbij word je door middel van injecties met gezuiverd insectengif minder gevoelig gemaakt voor het gif van de wesp. Deze injecties worden eerst wekelijks gegeven, later maandelijks. Een dergelijke kuur duurt minimaal 3 en maximaal 5 jaar.

Ook wordt er een adrenaline noodpen gegeven. Een adrenaline noodpen is een voorgevulde injectiespuit, waarmee je jezelf kunt behandelen in het geval van een ernstige reactie op een steek van wesp, bij of hommel. Je arts zal je vertellen wanneer je de adrenaline noodpen moet gebruiken.


Foto: Digitaal Dagblad