Aflossingsvrije hypotheek zorgelijk voor 200.000 huiseigenaren

mainImage
Aflossingsvrije hypotheek zorgelijk voor 200.000 huiseigenaren

Voor 200.000 huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek dreigen de maandlasten onbetaalbaar te worden als hun inkomen in de toekomst, bijvoorbeeld door pensionering, daalt. Ongeveer tien procent van de twee miljoen mensen met een dergelijke hypotheek loopt dit risico. Negentig procent van de huiseigenaren die hun hypotheek niet aflossen kunnen de rentelasten ook na pensionering nog goed betalen. Dit blijkt uit een eerste analyse van ruim 56.000 mensen die de speciale hypotheekscan van Vereniging Eigen Huis hebben ingevuld.

,,Het onderwerp leeft duidelijk onder huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek”, zegt Nico Stolwijk van Vereniging Eigen Huis. ,,De hypotheekscan is op 1 oktober geïntroduceerd, tegelijkertijd met de ‘aflossingsblij-campagne’ van de banken. Het is een eenvoudige manier om zelf te onderzoeken hoe je er later financieel voor staat. De uitkomst kan een grote groep huiseigenaren geruststellen. Anderen krijgen het advies om naar hun hypotheekadviseur te gaan en te bespreken welke maatregelen ze nu kunnen nemen zodat problemen over een aantal jaren kunnen worden voorkomen”.

De betaalbaarheid van de hypotheek kan een probleem worden als het toekomstig pensioen lager is dan het huidige inkomen, terwijl de hypotheekrente hoger kan zijn en het voordeel van renteaftrek vervalt. De huiseigenaar die zijn hypotheek na dertig jaar wil verlengen komt dan niet door de onvermijdelijke leentoets bij de bank. Dan zal er vaak niets anders overblijven dan het huis te verkopen.

De hypotheekscan van Vereniging Eigen Huis is een gratis, eenvoudig en volledig anoniem te gebruiken hulpmiddel op www.scanuwaflossingsvrijehypotheek.nl. De resultaten worden in een overzichtelijk rapport gepresenteerd.


Foto: Digitaal Dagblad