Aart Bos uitgeroepen tot Vredesheld

2 October 2019, 19:10 uur
Algemeen
mainImage
Lisanne Bos
Aart Bos (links) werd door de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls uitgeroepen en gehuldigd als Vredesheld 2019.

Aart Bos is woensdagmiddag, op de Internationale dag van de Geweldloosheid, tijdens een Vredessymposium in het stadhuis in Nijmegen uitgeroepen tot Vredesheld 2019. De geboren Gouwenaar kreeg de onderscheiding uit handen van de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls.

Aart Bos is werkzaam voor MasterPeace, een vredesbeweging actief in ruim 40 landen. In 2018 realiseerden de verschillende MasterPeace clubs in binnen- en buitenland maar liefst 350 projecten met sociale impact. Het gaat dan om het mobiliseren van talent en het trainen van jongeren en het opbouwen van social enterprises, onder het mom 'dialogue above judgement'.

Naast Bos werden Janine Tijhoff (werkzaam voor Peace Brigades Nederland) en Paul den Hartog (werkzaam voor Eirene Nederland) door burgemeester Bruls van Nijmegen gehuldigd voor hun vredeswerk. De Vredeshelden 2019 staan symbool voor duizenden andere vredeswerkers zonder wapens, zonder hier ooit onderscheidingen, lintjes of medailles voor te krijgen, zoals militairen dat wel krijgen.

Investeer in vrede: succes gegarandeerd!
Een investering in vrede is een investering met gegarandeerd succes. VN-secretaris-generaal António Guterres noemde investeren in het 'vredescontinuüm' de 'beste garantie tegen instabiliteit en onveiligheid'. Op de Internationale dag van de Geweldloosheid, uitgeroepen door de Verenigde Naties, hield de coalitie Vredesmissies zonder Wapens het vijfde vredesymposium.

Er gebeurt zoveel goeds op de wereld. Aan deze successen moet veel meer aandacht besteed worden. Tijdens het vijfde vredessymposium werd dat gedaan. De bezoekers keken naar wat er allemaal bereikt is. Wat er allemaal goed gaat. En welke interessante initiatieven er allemaal bestaan.

Cijfers over vrede
Tijdens het symposium gaf Ralf Bodelier (directeur van World’s Best News) de feiten en cijfers over vrede, werd onderzoeksjournalist en programmamaker Sinan Can geinterviewd over zijn werk en over de lokale vredeshelden die hij daarbij tegen is gekomen. Qader Shafiq vertelde over het Shelter City project in Nijmegen en de shelter city gast in opvang, Noor uit Pakistan sprak over haar werk voor vrouwenrechten in de rurale gebieden van Pakistan. En burgemeester Bruls ging in gesprek met de drie bovengenoemde vredeshelden en huldigde hen voor hun vredeswerk.

Zie ook www.facebook.com/vredesmissieszonderwapens/

Aart Bos over MasterPeace
MasterPeace is een internationale vredesbeweging actief in ruim 40 landen. In 2018 realiseerde de MasterPeace clubs 350 projecten met sociale impact.

De wereld staat voor enorme uitdagingen met opkomend populisme, extremisme en polarisatie. Het gat tussen rijk en arm groeit en wereldwijd spenderen we elk jaar $1.7 triljard, een cijfer waarbij elk voorstellingsvermogen vervaagt. Klimaatveranderingen zorgen niet alleen voor droogte en overstromingen, maar ook grote aantallen migranten.

Recent kreeg ik de vraag of ik een idealist ben. Mijn antwoord is dat ik een realist ben; juist om de enorme uitdagingen te beantwoorden hebben we iedereen nodig. U en ik!

Daarom is onze visie geen vage droom “er zijn 7 miljard talenten, niet 7 miljard problemen”. Elk mens heeft talent, en zet die dan ook in voor een mooie eigen toekomst, maar wel in een duurzame samenleving waarin we elkaar respecteren en waarderen.

Onze kernwaarden zijn daarom positiviteit en onpartijdigheid; een van onze passiestatements “Dialogue above Judgement” ; Inderdaad makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom ben ik ook trots op Philip onze clubleider in Guinee, West Afrika, wiens vader is doodgeschoten en zus verkracht en hij start op 25 jarige leeftijd een MasterPeace club met die kernwaarden. Of Dur, onze clubleider in het Colombiaanse Medellín, waar elk teamlid een familielid heeft verloren in de drugsoorlog en muziek en dans inzet om jongeren weer zelfvertrouwen te geven

Wij richten onze op 3 typen activiteiten: “Mobilising talents” doen we via onze clubs met “soft power”. We gebruiken de inspiratie en energie van muziek, kunst en sport en brengen mensen bij elkaar om de dialoog te starten met en tussen mensen die tegenover elkaar staan, die elkaar niet of nauwelijks meer “verstaan”.

MasterPeacers zoeken naar wat ons bindt, niet waar de verschillen zitten. Dialoog is essentieel om elkaar beter te begrijpen.

“Sustainable future” realiseren we door met en via onze clubs perspectief te bieden aan met name jongeren via trainingen en het opbouwen van social enterprises. Dit doen we vooral in samenwerking met onze partners.

In Nederland zijn we actief op ruim 50 scholen en stimuleren jongeren in het primaire, secundaire en MBO onderwijs hun talenten te ontdekken, met elkaar in gesprek te gaan en projecten te bedenken en uit te voeren in de eigen wijk.

MasterPeace is opgericht in 2011 en ik ben zelf betrokken vanaf eind 2012. In mijn zakelijke leven was ik actief als strategisch adviseur bij grote bedrijven en met hun leiderschapsontwikkeling. In mijn privé leven was ik voetbaltrainer: dat lastige spitsje was juist mijn favoriet en beste voetballer. Ik zie de mens en niet het stereotype.

In overleg met mijn vrouw heb ik de loopbaan-switch gekozen. Ik leer van internationale culturen, mag werken met duizenden jongeren en bijdragen aan meer begrip en perspectief. Ik mag werken en bouwen aan een van de snelst groeiende organisaties ter wereld. Ik heb een Waarde(n) volle baan, dankbaar om elke dag te doen. Ik heb de mooiste baan ter wereld; dat meen ik oprecht...

Meer over de visie van Aart Bos over leiderschap en MasterPeace lees je in dit artikel.