Aanhoudende zon, warmte en droogte

mainImage
Aanhoudende zon, warmte en droogte

Restanten van de buien die woensdag boven het noorden van Frankrijk en Belgie lagen zorgden in de ochtend boven Gouda nog voor wolkenvelden. Deze wolkenvelden verdwenen snel, in de middag is het zonnig.

Vanaf vrijdag komt Gouda onder invloed te liggen van een uitloper van het zogenaamde Azoren hogedruk gebied. De stroming blijft dan ook in het algemeen noordelijk. Er lijkt voorlopig nog geen einde te komen aan het zonnige en zomerse weer met temperaturen tussen de 22 en de 25 graden. De laatste computerberekening van het ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts voor 15 dagen vooruit geeft slechts een hele kleine kans dat rond het einde van volgende week er wat neerslag kan gaan vallen. Aan de droogte komt voorlopig dus nog geen einde. De kans dat de eerste 14 dagen van juli nog droger gaan verlopen dan de maand juni is zeer groot.Mooie zonsondergang Reeuwijkse Plassen, foto Gert Olbertijn 

De maand juni is in Gouda extreem droog verlopen. Er is tussen 1,3 en 5,3 mm. neerslag gevallen in de Goudse regio. Er waren slechts 5 neerslagdagen te noteren in de maand juni. De Goudse regio is daarbij een van de droogste gebieden in Nederland wat betreft de maand juni.  Het is zelfs mogelijk dat juli 2018 een kopie van juni 2018 wordt. Het langjarig gemiddelde (1980-2010) voor Gouda is 67,1 mm. in de maand juni. De droogste Goudse wijk is tot nu toe de "Kadebuurt" met 1,3 mm.!Het potentieel neerslagtekort is in Gouda sinds 1 april toegenomen naar 185,9 mm. (metingen tot en met 30 juni 2018).Goed, nu het weer voor de komende dagen:

Donderdag  zijn er in de ochtend nog enkele wolkenvelden, voornamelijk hoge bewolking(cirrus) en middelbare bewolking (alto cumulus). Deze wolkenvelden verdwijnen snel en in de middag is het zonnig met een hele kleine kans op een enkele stapelwolk( cumulus). Er staat een zwakke tot matige wind, kracht 2 a 3 Bft, uit een noordelijke richting. De maximum temperatuur ligt rond de 24 graden.

Donderdag avond en nacht is het onbewolkt, er staat een zwakke noordwestelijke wind, kracht 2 Bft. De minimum temperatuur ligt rond de 15 graden.

Vrijdag is het zonnig met een enkele stapelwolk, het blijft droog. De wind komt uit een noordwestelijke tot noordelijke richting en is zwak in de ochtend en in de middag tijdelijk matig kracht 3 Bft. De maximum temperatuur ligt rond de 243 graden.

In het weekeinde blijft het warm en droog, temperaturen rond de 24 graden. De windrichting varieert tussen de noordwest en noordoost, de kracht is 2 a 3 Bft.

Ook volgende week is er weinig verandering in het weerbeeld, droog, in het algemeen zonnig. Door de noordelijke aanvoer kunnen er wel af en toe wolkenvelden van de Noordzee binnen drijven maar dat is zo ver vooruit kijken en bijna niet te zeggen wanneer dat gebeurd. De maximum temperaturen varieren tussen de 22 en 25 graden. De minimum temperaturen liggen rond de 12 graden Celsius. De wind blijft in de noordhoek zitten en is in het algemeen zwak, kracht 2 Bft, overdag matig kracht 3 Bft.

Tot halverwege juli wordt er vrijwel geen neerslag verwacht en blijven de temperaturen  boven het langjarig gemiddelde (1980-2010).

Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda


Foto: Digitaal Dagblad