Yes, het is Black Friday...

mainImage
Yes, het is Black Friday...

Yes, vandaag, vrijdag 23 november is het Black Friday... Black Friday (Nederlands: zwarte vrijdag) is in de Verenigde Staten en Canada de dag na Thanksgiving Day. Die vrijdag hebben de meeste werknemers vrij.

Thanksgiving Day (dankzeggingsdag), vaak verkort tot Thanksgiving, is een nationale feestdag in de Verenigde Staten en Canada waarop aan God dank wordt gezegd voor de oogst. In de Verenigde Staten wordt deze dag gevierd op de vierde donderdag in november. In Canada, waar de oogst eerder in het jaar eindigt, wordt het op de tweede maandag in oktober gevierd. In orthodox-protestantse kerken in Nederland bestaat ook de Dankdag voor het Gewas.

De dag na Thanksgiving hebben veel werknemers vrij. In de Verenigde Staten wordt deze dag Black Friday genoemd en wordt beschouwd als het begin van het seizoen voor kerstaankopen. Om de mensen naar de winkels te trekken, adverteren veel winkels met speciale aanbiedingen. Er zijn winkels die in de ochtend al om drie uur open gaan, en om die tijd staan er al rijen kopers buiten om de laag geprijsde, beperkt voorradige artikelen te bemachtigen. Er zijn twee verklaringen voor Black Friday. Het verwijst naar de drukte in de winkelstraten (zwart van de mensen) en in winkels worden zwarte cijfers geschreven door de hoge omzet.Nederland
Hoewel Thanksgiving in Nederland heel weinig wordt gevierd, adverteerden in 2015 meer Nederlandse winkels onder het mom van Black Friday dan de jaren ervoor, volgens een persvoorlichter van Detailhandel NL. In grote steden als Rotterdam doen ook horeca en musea mee met kortingsacties. Black Friday wordt in Nederland steeds populairder. In de Goudse binnenstad heeft de ondernemersvereniging S.O.G. speciale posters laten maken die winkeliers kunnen ophangen om te laten zien dat ze meedoen. En bij steeds meer winkels hangen ze inmiddels. Mocht iemand zo’n poster toch niet hebben ontvangen: in de Stadswinkel aan de kop van de Kleiweg kunnen ze worden afgehaald. Bij de winkels met de poster op de deur 'Wij doen Mee met Black Friday', kun je die dag (en op speciale tijden vermeld op de poster zeker) leuke kortingen scoren.

Welke Goudse winkels doen er (mee) aan Black Friday en hebben vandaag speciale aanbiedingen? Laat het ons (redactie@goudsdagblad.nl) weten.

Naamgeving
Oorspronkelijk komt de naam Black Friday uit de Amerikaanse stad Philadelphia en deze werd rond 1965 voor het eerst gebruikt om te verwijzen naar de enorme verkeersdrukte in en rond die stad op de dag na Thanksgiving.

Rond 1981 werd voor het eerst melding gemaakt van een alternatieve theorie dat op die dag de winkeliers voor het eerst "in het zwart" komen te staan, dat wil zeggen winst beginnen te maken voor het jaar. In de Verenigde Staten is het bij de boekhouding namelijk de gewoonte om verliezen in rode inkt in de boeken te schrijven. Uiteraard is dit onjuist, omdat de detailhandel wel degelijk winst maakt gedurende andere tijden van het jaar. Het illustreert echter hoe belangrijk de kerstperiode is voor het jaarlijks eindresultaat.


Foto: Digitaal Dagblad