40% korting voor wie buiten de spits met trein reist

mainImage
40% korting voor wie buiten de spits met trein reist

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) vindt een voorstel van NS-topman Roger van Boxtel om treinkaartjes rondom de spits goedkoper te maken ,,heel interessant”. Ze gaat het bestuderen en afwegen tegen andere ideeën. Maar ze zegt de door Van Boxtel gevraagde 35 miljoen euro nog niet toe. Van Boxtel zei vrijdag in De Telegraaf dat als de reiziger de spits tussen 7u30 en 8u30 mijdt, hij 40 procent korting moet krijgen.

,,Betere spreiding is de enige manier om uitpuilende treinen in de ochtendspits terug te dringen en meer automobilisten naar het ov te lokken.” Het geld voor die korting heeft de NS volgens Van Boxtel echter niet. De NS-baas wil dat het kabinet dat bedrag opneemt in het budget om de klimaatdoelen te halen. ,,We willen dat forensen zoveel mogelijk de trein kiezen om files en vervuiling tegen te gaan. Dan moet het ov een betaalbaar, snel en comfortabel alternatief zijn", zegt Van Boxtel, die verder aankondigt dat hij tot 2020 aanblijft bij de NS.

Van Boxtel zegt zich zorgen te maken over het gebrek aan urgentie bij de politiek om Nederland bereikbaar te houden. ,,Als we nu niets doen, lopen we muurvast, op de weg, in de stad en in het openbaar vervoer.”

De NS-topman wil ook het spoor uitbreiden om zo knelpunten op te lossen. ,,Ik pleit voor meer knooppunten, want de verstedelijking gaat door.”

Zo moet station Amsterdam Zuid een tweede centraal station worden en moet ook de bereikbaarheid van Schiphol beter. Zelf investeert de NS tot 2023 4 miljard in nieuwe treinen en renovatie van materieel. ,,Dat is hard nodig om de verwachte reizigersgroei van 45 procent op te kunnen vangen.”


| Foto: Digitaal Dagblad