Gouds Dagblad | 3 december 1883 werden eerste woningen in Gouda aangesloten op waterleidingen

3 december 1883 werden eerste woningen in Gouda aangesloten op waterleidingen

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Oasen bestaat vandaag 135 jaar! Op 3 december 1883 werden de eerste woningen in Gouda aangesloten op waterleidingen.

Precies 135 jaar geleden onder de net gebouwde Goudse watertoren, gaf burgemeester Bergen-IJzendoorn stipt om 11u00 het startschot voor het bedrijf dat nu voor meer dan 770.000 mensen het drinkwater verzorgt in het oosten van Zuid-Holland.

Zo begon het verhaal voor de Goudsche Waterleiding Maatschappij. Er kwam een watertoren met een hoog reservoir en een pompinstallatie die werd aangedreven door stoomkracht. Zo kon het bedrijf op deze dag in 1883 voor het eerst drinkwater leveren aan 165 woningen die op het leidingnet waren aangesloten. Het aantal klanten groeide in het eerste jaar van 165 naar 764.
Voor die tijd waren de bewoners van Gouda op grachtenwater aangewezen. Bijvoorbeeld bij De Bogen in Gouda (zie onderstaande foto). Tonnen werden gevuld met water uit de gracht. Daar deed men een mengseltje chemicaliën bij en liet dit een tijdje staan. Daarna gebruikten mensen dit als drinkwater, waardoor veel mensen ziek werden en overleden.


De Bogen in Gouda omstreeks 1881. Tonnen, zoals aan de kade, werden gevuld met water uit de gracht.

https://www.youtube.com/watch?v=w1llTHOskYg

Nog steeds voor de volksgezondheid
In die 135 jaar is er veel gebeurd. Zo zijn er meerdere fusies geweest, die het voorzieningsgebied vergrootten en daarmee veranderde de naam ook een aantal keer. Toch is de belangrijkste missie van Oasen nog exact hetzelfde als op die winterdag in 1883. Oasen is er voor het maken van schoon drinkwater voor iedereen, en dienen hiermee de volksgezondheid. Het streven van Oasen is dat de druppel uit de kraan van de klant van perfecte, onberispelijke kwaliteit is. Daarnaast wil het waterleidingbedrijf dat de klant en Oasen altijd drinkwater uit de kraan krijgt van dezelfde stabiele en hoge kwaliteit. Oasen gaat dus voor onberispelijk en verrassingsvrij drinkwater en een daarbij passende service aan de klant van uitstekende kwaliteit.


Foto: Digitaal Dagblad