Een video-oproep van de Barendrechtse politieagent Remi Hartog gaat het hele land door.

In de video, die op de landelijke Facebookpagina van de Nederlandse politie geplaatst is, doet de Barendrechter een oproep om te stoppen met het maken van selfies, foto’s en video’s bij grote incidenten.

Hartog maakt het steeds vaker mee: ,,We kregen enige tijd geleden een melding van iemand die overleden op straat werd aangetroffen. We komen ter plaatse en wat me gelijk opviel was de moeite die mensen namen om een foto of video van die persoon te maken”, aldus Hartog in de video.

"Mevrouw, wilt u niet filmen dat wij iemand aan het reanimeren zijn?"

'Mevrouw, wilt u niet filmen dat wij iemand aan het reanimeren zijn?Mevrouw keek me arrogant aan en filmde door. Mijn tweede verzoek klonk, laten we zeggen, iets duidelijker en ze de droop af.'Afgelopen weekend vochten hulpverleners tevergeefs voor iemands leven bij een zwaar verkeersongeval op de A58 bij Gilze. Omstanders deden de grootst mogelijke moeite om het voorval te kunnen filmen. Rode kruizen werden genegeerd, er werd gefilmd vanuit rijdende auto's en er werd zelfs door sporen gelopen. In het begin van dit jaar plaatsten we een video waarin jeugdagent Remy vertelt over precies zulke ervaringen bij een ander incident. Het maken van een filmpje met spanning, sensatie en andermans ellende lijkt een soort trofee voor op social media te zijn. De boodschap van Remy in het kort? Hoe zou je het zelf vinden als jouw vader, moeder of kind op zo'n manier in een filmpje voorbij zou komen?' Geef hulpverleners de ruimte, laat hen hun werk doen en heb een beetje respect voor je medemens.

Geplaatst door Politie Nederland op Maandag 6 augustus 2018

Hartog benadrukt dat het steeds vaker voorkomt. Niet alleen bij overledenen, maar ook bij bijvoorbeeld grote auto-incidenten. ,,We hebben ook een keer meegemaakt dat we een overleden persoon aantroffen op straat. Er werden ook weer veel selfies gemaakt. Toen wij de familie het droevige nieuws wilden gaan vertellen, hoefde dit niet meer. Ze hadden het al op sociale media gelezen. Zelfs de kinderen uit het gezin hadden al foto’s van hun overleden vader voorbij zien komen.”

Hartog is jeugdagent in Barendrecht en nu tijdelijk werkzaam in Hellevoetsluis. De oproep kan rekenen op veel steun.