De Nationale Voorleesdagen, waarvoor vanmorgen met het Voorleesontbijt de aftrap werd gegeven, bestaan sinds 2004. Het initiatief van Stichting Lezen is bedoeld om het voorlezen aan kinderen tot en met 6 jaar te stimuleren. De Voorleesdagen duren van woensdag 25 januari tot en met zaterdag 4 februari.
Ook de Bibliotheek Gouda hield in het kader van de Nationale Voorleesdagen een voorleesontbijt. Op alle vier de Kinderbibliotheken en in de Chocoladefabriek werd op woensdag 25 januari ontbeten door kinderen van peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. Tijdens het ontbijt werd er voorgelezen uit het prentenboek van het jaar: De kleine Walvis van Benji Davies.


De Voorleesdagen zijn bedoeld om het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen te stimuleren. Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling van jonge kinderen.
Het prentenboek De kleine walvis, geschreven en geïllustreerd door Benji Davies, staat tijdens De Nationale Voorleesdagen centraal. In het boek vindt Boy na een stormachtige nacht op het strand een jonge walvis. Het is het begin van een bijzondere vriendschap. De kleine walvis werd verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2017.
Maak je kind gratis lid en krijg een walvisje cadeau
Kinderen kunnen gratis lid worden van de Bibliotheek Gouda. Tijdens de Voorleesdagen is het extra leuk om lid te worden. Alle kinderen die tijdens de Nationale Voorleesdagen lid worden van de bibliotheek, krijgen een vingerpopje van de walvis cadeau. Deze actie geldt voor kinderen tot met 6 jaar en zolang de voorraad strekt.
Tijdens de Voorleesdagen wordt het belang van voorlezen nog eens extra benadrukt. De bibliotheek ondersteunt ouders natuurlijk ook graag bij het voorlezen na deze week, met een uitgebreide collectie fantasierijke prentenboeken bijvoorbeeld. Wij zoeken graag mee naar een boek dat past bij elk kind.

De Kinderbibliotheek bij jou in de buurt
Gouda telt vier Kinderbibliotheken en een stadsbibliotheek, er is er dus altijd wel één in de buurt. Er is een kinderbibliotheek in Bloemendaal-Plaswijck, Goverwelle, Oosterwei en Korte Akkeren.
Tijdens de voorleesdagen wordt er in de kinderbibliotheken voorgelezen. Kijk op de website van de bibliotheek voor locaties en tijden.
Tijdens de Nationale Voorleesdagen gaat de bibliotheek in totaal bij 35 peutergroepen langs om voor te lezen. Deze bezoeken worden mede mogelijk gemaakt door de Brede School Gouda.
Kijk voor meer informatie of activiteiten op www.bibliotheekgouda.nl