Het amateurvoetbalseizoen 2017-2018 begint vandaag pas echt met de eerste competitiewedstrijden. De afgelopen weken waren er bekerwedstrijden. Alleen hoofdklasser Jodan Boys trapte al eerder af in competitieverband.
De KNVB komt hiermee tegemoet aan de wens van vele voetbalclubs en spelers, die het bezwaarlijk vinden om in de zomervakantie te moeten voetballen. De nieuwe voetbaljaargang begon derhalve vanaf 2 september met bekerwedstrijden. De competitieduels starten vanaf 23 september en het seizoen wordt afgesloten op 27 mei.
,,Door spelers en clubs werd ons steeds vaker gevraagd waarom we het voetbalseizoen niet later zouden beginnen, zodat we ook langer door kunnen voetballen. Zo kunnen de voetballers rustig op vakantie, zonder dat ze schuldig hoeven te voelen ten opzichte van hun teamgenoten, en kan er ook nog lekker gevoetbald worden als in mei de zon begint te schijnen”, legt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal uit op de website van de KNVB.
Door pas na de zomervakantie te beginnen met bekerwedstrijden in het weekend, wordt verwacht dat minder voetballers hun eerste wedstrijd(en) hoeven te missen. Daarnaast kunnen voetballers, trainers, teams én clubs zich beter voorbereiden op de start van de competitie. Als bijkomend voordeel loopt het voetbalseizoen ook langer door, wat betekent dat meer wedstrijden in de lente worden gespeeld, met hierdoor meer kans op mooi weer en dus minder kans op afgelastingen.
De verschuiving is de belangrijkste uitkomst van de meer dan dertig bijeenkomsten, met ruim 1200 clubvertegenwoordigers, over de speeldagenkalender. ,,Deze kalender is een uitkomst van een goede samenwerking met clubs en hiermee hoopt de KNVB alle voetballiefhebbers van dienst te zijn”, aldus Van der Zee.
In deze kalender is er voor het eerst sprake van een flexibele winterstop van 27 januari tot 4 maart. Dit betekent dat er een ruimte van zes weken is ingelast om vier wedstrijden te spelen. Verenigingen kunnen voor deze periode in onderling overleg bepalen of ze een wedstrijd naar een andere datum willen verplaatsen dan op het wedstrijdschema staat aangegeven. Dit geldt ook voor wedstrijden in de A-categorie.
Als verenigingen hier niet uitkomen, dan blijft het schema uiteraard leidend. Deze nieuwe opzet wordt aankomend seizoen getest en op basis van de resultaten wordt gekeken of dit in de toekomst kan worden uitgebreid binnen de reguliere competitie.
Tweede, Derde divisie en Hoofdklasse
Met de vertegenwoordigers van de Tweede divisie, Derde divisie en de Hoofdklasse was al eerder besloten om de competitie later te beginnen. Voor de hoogste twee amateurdivisies was de competitieaftrap in het weekend van 26 en 27 augustus. De Hoofdklasse, met onder meer Jodan Boys, was één weekeinde later aan de beurt: op 2 en 3 september.