Aanhoudend zomers

28 May 2018, 19:43 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De komende dagen blijft het (zeer) warm met een afwisseling van zon, wolken en stevige regenbuien en onweersbuien. Vanaf donderdag is het iets koeler, maar met maximumtemperaturen van 22 of 23 graden blijft het warm! Het stromingspatroon boven Europa blijft tot zeker tot en met donderdag geblokkeerd!

Het ziet er naar uit dat het huidige luchtdrukpatroon van mei ook in juni nauwelijks veranderd. Volgens het Europees weermodel ECMWF blijft het warme zomerse weertype nog heel lang aanhouden. Als dit daadwerkelijk gebeurd zal juni hoogstwaarschijnlijk ook warm en zonnig gaan verlopen. De vraag is immers of koelere lucht boven het noorden van Scandinavië ons zal en kan bereiken rond dinsdag 5 juni. Voorlopig blijft het aanhoudend zomers. Van tijd tot tijd is er kans op onweer.




Vandaag trokken in de vroege ochtend wolkenvelden over het Groene Hart. Na verloop van tijd brak de zon steeds vaker door. Er vormden zich later in de ochtend stapelwolken (Cumulus humilis/Cumulus Mediocris), deze groeiden in de loop van de middag uit tot (zeer) forse exemplaren (Cumulus Congestus). Daaruit kunnen enkele regenbuien of onweersbuien (Cumulonimbus) ontstaan in de tweede helft van de middag en avond. Het wordt met maxima van circa 27 graden zomers warm. De normale maximumtemperatuur voor eind mei is 19 graden. De grondwind is tijdelijk noordelijk en zwak, windkracht 2 Beaufort.

Pas in de tweede helft van de nacht naar dinsdag neemt de buiigheid geleidelijk af. De wind draait/ruimt van noord naar noordoost en blijft zwak, windkracht 2 Beaufort. De minima komen rond 17 graden Celsius uit in de Goudse regio.

Ook dinsdag en woensdag is het overwegend bewolkt en aanvankelijk nog zeer warm met maxima rond 28 graden.  Op beide dagen kunnen er diverse stevige onweersbuien tot ontwikkeling komen. De wind is zwak, windkracht 1 tot 2 Beaufort en waait tot en met woensdagochtend uit oostelijke richtingen. Woensdagmiddag valt de wind tijdelijk weg en gaat later in de middag uit westelijke richtingen waaien.

Donderdag en vrijdag komt de wind uit richtingen tussen noordwest tot noordoost. Hierdoor daalt de middagtemperatuur geleidelijk naar een nog altijd 22 graden. Er zijn uitgestrekte wolkenvelden en zonnige momenten zijn vrij schaars. Tevens kunnen er buien over het Groene Hart trekken, maar de kans op onweer neemt geleidelijk af.

Verder vooruit kijkend naar het volgend weekend ziet het er veelbelovend uit! De wind gaat weer naar het oosten en is overwegend matig, windkracht 3 tot 4 Beaufort. Het is wisselend bewolkt, van tijd tot tijd heeft de bewolking de overhand maar soms heeft ook de zon veel ruimte. De maxima liggen op beide weekenddagen rond 23 graden. Er is echter wel enige voorzichtigheid geboden, omdat het de lange termijn betreft en daarmee nog van alles kan veranderen de komende week.



Boven Gouda was aan het begin van zondagavond Mammatus waarneembaar. 

Mammatus is een van de indrukwekkende wolkvormen. Het lijkt op grote buidels, en het komt vaak voor onder het aambeeld van buien. Na een zware onweersbui zijn deze af en toe te zien, op soms zo spectaculaire wijze dat de hele lucht volhangt met de buidels. Mammatus ontstaat in oude buienaambeelden, wanneer ijskristallen en sneeuw die bij de buientop de stijgstroom uitkomen en in het aambeeld terecht komen uit het aambeeld beginnen te vallen. De lucht onder het aambeeld is meestal vrij droog en de neerslag verdampt dan snel. Dit leidt tot plaatselijke afkoeling, wat de lucht zwaarder dan de omgeving maakt, zodat het begint te dalen. Dit gebeurt in kleine volumes lucht, de mammatusbuidels. Mammatus komt ook voor bij rustig weer bij sommige wolktypes, bijvoorbeeld altostratus. Hoewel het er dreigend uitziet, is mammatus zelf ongevaarlijk. Foto: Jan Willem de Wit, Gouda.

Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda