Hollandse Nieuwe glijdt weer heerlijk weg

16 June 2020, 10:31 uur
Winkelen
mainImage
Parole, Pieter van Vliet

Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe werd dit jaar voor het eerst in 35 jaar niet geveild. Het werd donderdag 11 juni aangeboden aan het zorgpersoneel in het Erasmus MC in Rotterdam. Vanaf afgelopen vrijdag zijn de Hollandse Nieuwe verkrijgbaar in de betere viszaken, zoals de Visgilde Gouda in Winkelcentrum Bloemendaal. ,,We maken de verse haring schoon voor de ogen van de klant. Zowel in de winkel als op onze haringkar. En die kunnen dan meteen happen en de haring naar binnen laten glijden", aldus Sjaak van der Spek en Jurian van de Graaf, eigenaren van de Visgilde Gouda.

De laatste jaren was de eerste haring: 'goed en vet', 'dik, rond en directly from heaven' of 'lekker vet'. Maar hoe zit het met eigenlijk met dat vet? 'Een haring is pas Holllandse Nieuwe als het vetpercentage minimaal 16 procent is', zegt een woordvoerster van het Nederlands Visbureau. Dit jaar ligt het vetpercentage van de haring tussen de 18 en 19 procent, schat het Nederlands Visbureau. Dat is vetter dan vorig jaar, maar niet zo vet als in 2018. Toen lag het vetgehalte op 19 tot 20 procent. Kortom het ene jaar is de haring wat vetter dan het andere jaar.

De beste vis
Hoe lekker de Hollandse Nieuwe is, hangt voor een groot deel af van de groothandelaren die in mei al afreizen naar Scandinavische wateren, met name Denemarken. Want daar komt het grootste deel van de haring vandaan dat gebruikt kan worden als Hollandse Nieuwe. Zij selecteren de beste vis en zien er op toe dat de vangsten op de juiste manier verwerkt worden.

Hollandse Nieuwe wordt in zes weken tijd gevangen, van half mei tot begin juli. Vanaf september is de nieuwigheid eraf en mag de naam Hollandse Nieuwe niet meer worden gebruikt. Dezelfde haring heet dan maatjesharing, een verbastering van 'maagdelijke haring'.

Haringseizoen
In de eerste vier weken van het nieuwe haringseizoen eten we een vijfde van de totale hoeveelheid die er in een jaar doorheen gaat, meldt de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging.

In totaal wordt er per jaar zo'n 25 miljoen kilo haring verwerkt tot maatjesharing. Dat komt neer op zo'n 180 miljoen haringen. De helft daarvan komt naar Nederland, de rest gaat voornamelijk naar Duitsland, waar de Holländischer Matje ook populair is, en België. Ook van oorsprong Nederlandse en Duitse gemeenschappen op andere plekken in de wereld kunnen van een harinkje genieten.

In de maatjesharingwereld gaat jaarlijks zo'n 300 miljoen euro om. Dat is de waarde van de gefileerde haringen. Maatjesharing vormt echter maar een klein deel van wat er met de gevangen Noordzeeharing gebeurt. In 2018 mag er bijvoorbeeld ruim 481 miljoen kilo van de vis gevangen worden.

De rest van die haring komt ook deels naar Nederland, maar wordt dan bijvoorbeeld tot zure haring, bakbokking of rolmopsen verwerkt. Ook in Scandinavië, Groot-Brittannië en de landen rond de Oostzee vinden haringen gretig aftrek.

Eerste vaatje nieuwe haring
De verwerking van de vangsten is sinds vorig weekend in volle gang en de eerste transporten zijn onderweg. Alles loopt volgens het Nederlands Visbureau op rolletjes. Het eerste vaatje kon volgens planning vorige week in Scheveningen worden afgeleverd. Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe geldt als de aftrap van het haringseizoen.