Gouds Dagblad | Groenendaalkwartier gaat voor Fairtrade(Dag)

Groenendaalkwartier gaat voor Fairtrade(Dag)

mainImage

Het Groenendaalkwartier zet in Gouda de toon op Fairtrade Dag op 11 mei. Deze buurt laat met verschillende acties zien dat het terecht is uitgeroepen tot Eerste Fairtradestraat van Nederland.

De 11 deelnemende winkels laten dat zien via acties in hun winkels en de overkoepelende winkeliersvereniging heeft een bord laten maken met de tekst ‘1ste Fairtradestraat van Nederland’. Wethouder Thierry van Vugt onthult om 13u30 uur dit bord, dat komt te hangen ter hoogte van lunchroom Van den Berg op de hoek van de Groenendaal en de Naaierstraat. Zangeres Sofie de Bruin zingt daarbij het Fairtrade lied.

“We zijn blij met de komst van de wethouder, want dat onderstreept de goede band met de gemeente”, aldus Peter de Heer, voorzitter van de winkeliersvereniging Groenendaal en samen met Irma Overkamp eigenaar van de inspiratiewinkel Eressëa op nummer 97.

Sinds het uitroepen tot eerste Fairtradestraat van Nederland eind oktober heeft het Groenendaalkwartier over aandacht niet te klagen. Peter de Heer: “Het loopt goed. We krijgen veel publiciteit en het publiek reageert ook positief. Ook vanuit de gemeente is er veel belangstelling en daar zijn we heel blij mee.”

Gouda laat ook hier zien dat het met recht de titel Evenementenstad heeft gekregen. Het Groenendaalkwartier draagt daar volgens de voorzitter zijn steentje zeker aan bij. Niet alleen door de acties op en rond de Fairtrade Dag (11 mei) maar ook door wat Peter de Heer noemt een totaalpakket met Fairtrade, duurzaamheid, biologische producten en eerlijk winkelen. De bewustwording over deze zaken wordt groter.

Gouda mag zich weer twee jaar Fairtradegemeente noemen
Gouda mag zich de komende twee jaar weer officieel fairtradegemeente noemen. Dat is Gouda al sinds 2011.

De verlenging van deze titel is geen vanzelfsprekendheid. Een jury van de landelijke organisatie Fairtrade Gemeente beoordeelt alle aanvragen die gemeenten moeten doen als ze de titel willen verlengen. Daarbij wordt naar zes strenge criteria gekeken. In z’n algemeenheid stelt de jury dat ‘Gouda goed is doorgegaan op de ingeslagen weg’.

Lovend is de jury over het feit dat Fairtrade Gouda steeds met nieuwe initiatieven komt en dat goed gebruik wordt gemaakt van zowel traditionele als sociale media. “Met steun van de gemeente en nog steeds een enthousiast kernteam blijft Gouda werken voor betere leefomstandigheden voor boeren, arbeiders en ondernemers in ontwikkelingslanden”, aldus het juryrapport.

Nederland telt inmiddels 86 Fairtradegemeenten. In deze regio zijn dat naast Gouda ook Waddinxveen, Bodegraven-Reeuwijk, Krimpenerwaard en Zuidplas. In Gouda mogen 87 winkels, bedrijven en maatschappelijke organisaties zich fairtradedeelnemer noemen.

In het oog springende activiteiten van Fairtrade Gouda zijn ondermeer de jaarlijkse wereldreis voor basisscholieren, een fairtradewandeling, fairtrademaaltijd en deelname aan de Duurzaamheidsdag. Een mooi succes was vorig jaar het uitroepen van het Groenendaalkwartier tot Fairtradestraat, de eerste in Nederland.


Foto: Fairtrade Gouda