Gouds Dagblad | Romeinse Limes op werelderfgoedlijst?

Romeinse Limes op werelderfgoedlijst?

mainImage

Een plekje op de werelderfgoedlijst lijkt voor de Romeinse Limes steeds meer in het zicht te komen. De voormalige grens van het Romeinse rijk loopt deels door onze regio en langs die grens liggen veel vindplaatsen uit de Romeinse tijd, zoals forten en wachttorens. De Limes worden nu voorgedragen om een werelderfgoedstatus te krijgen.

Het Nederlandse deel van de Limes loopt van Katwijk tot Herwen en volgt de loop van de oude Rijn. De provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland zijn al sinds 2011 bezig om deze Romeinse resten op de werelderfgoedlijst te krijgen.

De gedeputeerde staten van de provincies bieden samen het nominatiedossier aan de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Als de ministerraad de nominatie goedkeurt wordt er in 2021 door UNESCO besloten of zij de speciale status toekennen.

In de regio
In de regio zijn er vijf plekken waar de restanten uit de Romeinse tijd zijn gevonden. In Leidschendam-Voorburg zijn bijvoorbeeld resten gevonden van de Romeinse stad Forum Hadriani en het kanaal van Corbulo. Ook in Katwijk en Leiden kun je delen van de Romeinse Limes vinden. Verder zijn er in Zwammerdam restanten van Romeinse schepen gevonden.