Erkenning en straatnaambord voor Toon Pille

29 September 2019, 10:30 uur
Vroeger
mainImage
Parole, Pieter van Vliet

75 jaar geleden, in de nacht van 29 op 30 september, stierf Toon Pille als verzetsman. Pille werd in Gouda doodgeschoten. Op maandag 30 september onthult de Waddinxveense burgemeester Nieuwenhuis om 15u45 officieel het straatnaambord Toon Pillepad. Dat gebeurt op de hoek naast de Petteplas/ rotonde Kerkweg-West in Waddinxveen. Mei dit jaar werd de Waddinxvener Toon Pille ook officieel erkend als verzetsman. Zijn naam krijgt een plaats op de Nederlandse erelijst van gevallenen.

Uit allerlei artikelen en boeken was al bekend dat de 23-jarige Waddinxvener zijn koeriersdiensten in de nacht van vrijdag 29 op zaterdag 30 september 1944 met zijn leven heeft moeten bekopen. Het overtuigende bewijs van zijn verzetswerk wist tot nu toe niemand boven water te halen. René van Heijningen van het NIOD lukte dat wel. Van Heijningen toonde aan dat Toon Pille sinds maart 1944 actief aan het verzet deelgenomen heeft en lid was van de verzetsorganisatie Ordedienst (OD). Dit op basis van een opgespoorde oude verklaring van de Stichting 1940-1945 en andere primaire bronnen.

Motief
In het stuk staat ook dat de Waddinxvener na zijn arrestatie door de Sicherheitsdienst (SD) aan de Ridder van Catsweg in Gouda voortdurend weigerde iets te zeggen over het ondergrondse verzet in het Gouwedorp. Het verzet van Pille tegen de Duitsers zou uiteindelijk het motief zijn geweest om hem op de Nieuwe Verbindingsweg in Gouda, de huidige Burgemeester Jamessingel, nog dezelfde avond dood te schieten. De vele andere namen van verzetsstrijders nam hij mee in zijn graf op de oude begraafplaats aan de Kerkweg-West in Waddinxveen, recht tegenover zijn toenmalige ouderlijke woning.

75 jaar vrijheid
In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. Een passend moment om het straatnaambordje officieel te onthullen. Nabestaanden en andere betrokkenen zijn uitgenodigd. Na de onthulling is er gelegenheid om met elkaar na te praten.

Verzetsman Toon Pille
In 1944 werd de Waddinxveense verzetsman Toon Pille in de oorlog doodgeschoten. Hoewel hij de namen van zijn verzetsmakkers kende, verraadde hij ze niet. In al die 75 jaar werd de rol van Pille in het verzet nooit officieel erkend. Totdat het NIOD (het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie) in mei 2019 besloot dat Toon Pille toegevoegd werd aan de landelijke Erelijst van Gevallenen 1940 -1945. Het NIOD deed dit na maandenlang onderzoek, op verzoek van burgemeester Nieuwenhuis en Waddinxveense inwoners Hans Geel, Martin Kraaijestein en Bert Woudenberg.

Eindelijk erkenning voor verzetsman Toon Pille
Waddinxvener Toon Pille is officieel erkend als verzetsman. Zijn naam krijgt een plaats op de Nederlandse erelijst van gevallenen. Dat laat burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis weten in de eerste video-aflevering van ‘Vertel Waddinxveen!’. Samen met inwoners van Waddinxveen zette de burgemeester zich de afgelopen maanden in voor erkenning. Met succes.

Nieuwenhuis: “Sinds ik burgemeester ben in Waddinxveen vertellen heel veel mensen mij iets over Toon Pille en het verzetswerk dat hij deed. Ik kwam erachter dat ondanks meerdere poging zijn rol in het verzet nooit officieel erkend is. Samen met Hans Geel, Martin Kraaijenstein en Bert Woudenberg hebben we een uiterste poging gedaan. Ik vind het enorm waardevol hier als burgemeester een bijdrage aan te kunnen leveren.”

De video waarin burgemeester Nieuwenhuis kijkers samen met Hans Geel in de zoektocht naar erkenning meeneemt, is de eerste uit de serie ‘Vertel Waddinxveen’ De video is te vinden op de website (www.waddinxveen.nl/vertelwaddinxveen) en het Youtube-kanaal ‘Gemeente Waddinxveen’.